Loading...

Oštarija Herbelier: po domače na robu Kočevskega roga

V Sloveniji vrsta gostiln pri kuhi prisega na sledljivost sestavin. Oštarija v Dolenjskih Toplicah je med najbolj zapriseženimi predstavniki takšne filozofije.

Gostilne, ki so se našle v sledljivosti, se merijo v zelo različnih slogih, od Majerije v Vipavski dolini do recimo veliko bolj komercialne Marine v Izoli. Poudarjanje lokalnih in sledljivih sestavin pa je po drugi strani tudi podlaga jedilnih listov v slovenskih domačih gostilnah in na turističnih kmetijah.

In če predvsem na priljubljenih slovenskih destinacijah ne bežijo od mesnin z drugih celin, ki imajo sicer popolne podatke in certifikate, v Oštariji Herbelier v Dolenjskih Toplicah tega ne pričakujte. Na mizi so skoraj izključno živila okoliških kmetij, iz zvočnikov pa se vije skoraj izključno manj znana slovenska muzika.

Tudi vinska karta je slovenska, če za naše štejete predstavnike zamejske skupnosti v Italiji. Še več, vinska karta je predvsem dolenjska, še posebno če se odločite za vinsko spremljavo ob degustacijskem meniju. Začeli smo z Mario, ki jo je pridelal Kerin s Straže pri Krškem, suhim, zelo prijetnim penečim vinom, ki se lahko meri z vsemi podobnimi štajerskimi in primorskimi nasprotniki.

Žlahtno kapljico podložijo s pisanim domačim kruhom, h kateremu sodi duet paštet, goveja in lečina, s toplimi pehtranovimi štruklji. Nato nas je v kozarcu prijetno presenetil polsuh laški rizling, ki jo je podpisal Colnar iz Črešnjic pri Otočcu. Ta se je srečal s slanino krškopoljca s kmetije Krhin, zavito v bučke s kmetije Pleško, pa tudi z lardom, bučkinim pirejem in aromatičnim svežim majaronom. Tako smo začeli pester meni z osmimi hodi, ki ga cenijo na zelo zmernih 39 evrov.

Duet paštet s pehtranovim štrukljem
Slanina, lardo in bučke

Kuharski mojster se navdušuje nad veganskimi jedmi, in to rad tudi pokaže. Denimo krožnik s fermentirano kolerabo s kmetije Šircelj, ki jo pospremijo z zdrobljenimi lešniki, belim fižolom v zrnih in obliki pireja, pa okisano rdečo redkvico, ocvrtim žajbljem in omako iz Isteničevega balzamičnega kisa.

Fermentirana koleraba, zdrobljeni lešniki, bel fižol, okisana redkvica, ocvrt žajbelj in balzamični kis

Sliši se zapleteno, a okusi se popolnoma ujemajo, pa čeprav so novi. Medtem pa je dobro znan, pravzaprav domač okus fižolove juhe, ki jo skuhajo iz velikega fižola s kmetije Gril in začinijo z oljem črne kumine ter peteršiljevimi drobtinami.

Le nekaj trenutkov pozneje je belokranjski mojster Malnarič iz Semiča s svojim visokoalkoholnim chardonnayjem poskrbel za skutne krpice z dimljenim somom, koprivno omako, sončničnimi semeni in sončničnim oljem.

Skutne krpice z dimljenim somom in koprivno omako

Preprosta, a učinkovita jed. Ena od lastnosti gostiln, kot je Oštarija, je, da imajo v kleteh kakšno presenečenje. Tokrat je bil to barikiran beli pinot iz trebanjske vinske kleti Opara. Polno vino, kakršnega iz tistih krajev res nismo pričakovali, so natočili ob ajdovem kuskusu z jurčki, govejim jezikom, stročjim fižolom, bučkino peno in ajdovimi kokicami.

Goveji jezik na ajdovem kuskusu z jurčki

Presekali smo s sladkim (ne kiselkastim, kot je v navadi) češnjevim sorbetom, začinjenim s kardamomom, in se takoj srečali z Lodomo, modro frankinjo iz vse bolj znane metliške kleti Šuklje, ki velja za presenečenje leta. Frankinja se je spoprijela z glavno jedjo: rožnate rezine rostbifa mladega vola so se družile z različnimi oblikami rumenega korenja, narastkom ohrovta in rožmarinovo omako.

Rostbif z rumenim korenjem

Težko bi bilo bolje, a čakala nas je še sladica: mus bele čokolade z malinovo omako in svežimi malinami, bezgovo peno in makovim drobljencem. Malnaričev rumeni muškat pozne trgatve iz leta 2015 pa je vse to še osladil.

Mus bele čokolade z malinovo omako in svežimi malinami, bezgovo peno in makovim drobljencem

Mimogrede – če ste med tistimi, ki obrok raje končajo na manj sladek način, imajo na voljo ploščo sijajnih Grilovih sirov, pa še špehovka in vloženi paradižnik priskočita na pomoč.

In če boste spili vse vino, ki ga priporočijo ob jedi, vam priporočamo, da prespite kar v Dolenjskih Toplicah, ne nazadnje so nad gostilno sobe. V tem primeru vam ne bo težko večera zaključiti z aromatičnim Bučarjevim jabolčnim žganjem.

Povzetek

Ena najboljših gostiln na Dolenjskem postaja vse bolj pravoverna ekološko in sledljivo obarvana trdnjava. Prijazna ekipa poskuša odvreči ves balast in se povsem posvetiti okolici. Tudi s kolesi in organiziranimi izleti v bližnji Kočevski rog.

Vinska ponudba je razmeroma široka in poceni, ob vseh tradicionalnejših in mlajših dolenjskih vinarjih pa je na voljo na desetine drugih slovenskih vin, posebej so na karti navedena tudi oranžna vina.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€

Vinska ponudba 4/5

Ambient: 3/5

Oštarija Herbelier

Sokolski trg 2, 8350 Dolenjske Toplice

Telefon: 051 262 990