Loading...

Raw Pasta: ljubljanski Italijani z najboljšimi testeninami

Testenine v splošnem veljajo za preprosto jed, a najpreprostejše jedi je najtežje dobro pripraviti, še bolj pa se zaplete, ko gre za dostavo. Toda ko kuha Maxx, se zdi vse preprosto in okusno.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Simpatični bradati Maxx in njegova prijateljica Erika sta svojo prijazno poslovalnico Raw Pasta na Trubarjevi odprla šele lani. Možakar, menda iz okolice Milana, je pravi mojster za sveže testenine različnih oblik, ki so v času, ko so bile gostilne še odprte, preraščale v pravo uspešnico.

Maxx ob odprtju lokala oktobra lani

Zdaj, ko se je treba zanašati na dostavo, je jedilni list nekoliko skrčen, pa tudi pijače je v ponudbi le za odtenek. Prek dostave ne ponujajo ne juh ne solat, zato smo v dveh etapah pravzaprav lahko pokusili vse z jedilnika, čeprav je treba dodati, da poleg že pripravljenih jedi lahko na dom naročite tudi surove sveže testenine neapeljskih, beneških in sicilijanskih oblik in jih nato sami pripravite z omakami, ki vam jih prav tako dostavijo.

Raw Pasta je podobno kot v časih brez korone odprta le ob delavnikih od 11. ure do 16.30, pri sladicah pa še vedno ponujajo tiramisu, s katerim lahko začnemo Maxxovo zgodbo. Tiramisu iz Raw Paste je mehak, z okusom po izvrstni kavi, ne presladek. In kljub temu ravno prav čvrst – dostavo je preživel brez praske in je za ne previsokih 3,50 evra verjetno najboljša sladica, ki smo jo naročili v zadnjih tednih.

Pa še to je treba dodati, da ena porcija gotovo zadostuje za dve osebi. Nekje smo prebrali, da so se italijanski gostinci s Trubarjeve sladico naučili pripravljati pri babici, a to je verjetno že druga zgodba.

Testenine so na naš naslov prispele tople, skoraj vroče in v izvirni obliki (paziti bodo morali, da se jim škatle med dirjanjem dostavljalcev ne bodo odpirale) – skoraj enake torej, kot smo jih jedli na vrtu lokala. Porcije so bile po pričakovanju velike, predvsem lazanja, ki jo lahko razdelimo med tri osebe. Prav tako je treba pohvaliti okuse in teksture. Tudi zato, ker je pri testeninah treba izračunati čas potovanja hrane in ga prilagoditi času kuhanja. V vsakem primeru so to v italijanski “špagetariji” dobro izpeljali: lazanja je bila orjaška, a natančnega okusa: pet plasti jajčnih testenin, obilen mesni ragu, bešamel, mocarela in parmezan.

Lazanja

Za 8,50 evra imajo na meniju najbolj znan italijanski testeninski recept, ki mu pri nas, pa tudi po svetu pravijo testenine po bolonjsko. V Emiliji – Romanji so to preprosto testenine, običajno rezanci “al ragu”, v Raw Pasti pa caserecci z ragujem “alla Bolognese”. Velika porcija, ki jo imajo na programu, vsebuje zavite testenine z mešanico mletega mesa, paradižnika in zelenjave, ki jo počasi kuhajo na zmernem ognju. Tudi v tem primeru je Maxx prepričan, da gre za recept italijanskih babic, a je kljub tej izrabljeni razlagi jasno, da gre za res okusno jed.

Caserecci z ragujem “alla Bolognese”

Če so tako lazanja kot bolonjske testenine za mesojede, ima bradati italijanski mojster tudi po eno vegetarijansko in vegansko jed. Velike polnozrnate testenine (paccheri) so oblite s hišno paradižnikovo omako, nanje naložijo nemajhno kepo slastne burrate in potresejo z nadrobljenimi pistacijami. Nebesa za osem evrov.

Polnozrnati paccheri s paradižnikovo omako, burrato in pistacijami

Povsem veganska jed so veliki in debeli špageti (bigoli), ki jih obogatijo s klasično sicilijansko zelenjavno omako, v kateri smo našli olive, paradižnik, kapre, melancane, pa tudi nekaj česna in čebule. Testenine bogatih, a uglašenih okusov stanejo nekaj manj kot osem evrov. Na tem mestu je treba reči, da je v Ljubljani s pomočjo Wolta ali Ehrane mogoče najti tudi cenejše testenine, a skoraj gotovo ne boste dobili tako natančnih jedi in izdatnih porcij.

Pa še nekaj je treba dodati: njihove surove testenine in omake za domačo obdelavo in pripravo so vredne svojega denarja. 150 gramov treh zgoraj omenjenih stane nekaj več kot dva evra (nekako za dve osebi), omake so le nekaj dražje. Pravilno hranjene naj bi zdržale tudi kakih pet dni. Ideja za pripravo, ki se je v našem primeru zelo izkazala. Manj smo bili zadovoljni, ko smo ugotovili, da Maxx v svet ne pošilja solat, kar pomeni, da je bolje, če si tovrstno osvežitev pripravite doma. Kaj pa pijača? Pri Raw Pasti ponujajo samo nekaj brezalkoholnih pijač.

Povzetek

Špagetarija v pravem pomenu besede, ki si je prve točke nabrala še v nekoronskih časih, se je na dostavo dobro pripravila. Na dom prispejo vroče testenine svežih okusov in originalne oblike. Za spremljavo solat, juh ali alkoholnih osvežitev se niso odločili.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Raw Pasta

Trubarjeva cesta 43, 1000 Ljubljana

Telefon: 070 617 557