Loading...

Okrepčevalnica Ribca: Poceni in obilno morje s tržnice

Na ljubljanski tržnici domuje simpatična okrepčevalnica Ribca, ki tudi v času krize pošilja v svet nekomplicirano in poceni morsko hrano.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Zadnjič nas je poznavalec in redni spremljevalec naše rubrike opozoril, da ima hrana, ki jo je mogoče naročiti na dom, veliko napako: da je predraga za navadnega, od krize utrujenega jedca. In to dejansko drži. Boljše restavracije so imele visoke cene že pred korono, ki jih dostava ni dosti spremenila. Kuhinjo so nekateri poenostavili in prilagodili dostavi, pocenili pa svojih kreacij niso – konec koncev jim dostavni servisi s svojimi provizijami to onemogočajo.

Jasno, med najcenejšo dostavno prehrano sodijo pice in solate, v večini drugih primerov pa je dejansko treba seči v žep vsaj tako globoko kot nekoč v restavracijah. Med tistimi, ki imajo tudi v času korone dostopnejše cene, je ribja okrepčevalnica na centralni ljubljanski tržnici, ki ponuja skoraj izključno morske specialitete.

Pred kratkim smo si pri njih naročili pozno kosilo in rečemo lahko, da hrana tokrat ni bila samo med najcenejšimi med dostavljalci, ampak tudi okusna in obilna, nekatere jedi so do nas prispele celo vroče, druge vsaj tople.

Morda bi jim lahko očitali embalažo, ki si ni prislužila najvišje ocene kategoriji prijaznosti do okolja, ampak… Lahko rečemo, da je bil začetek pojedine izreden. V škampovi juhi (3,40 evra) sicer ne plavajo celi repki, ampak so morski prebivalci zmleti, juha pa je okusna, sladka in krepka. K njej pristavijo popečene kruhove kocke, seveda v ločeni posodici, da se po poti ne bi spremenile v kašo. Kruhove kocke, ki jim dodajo še bučna semena, pripadajo tudi gosti, klasični bučni juhi (3,50 evra), eni redkih jedi iz ponudbe, ki niso povezane z morjem.

Golaž s kalamari in njoki

Med toplimi predjedmi je treba omeniti tudi izvrsten golaž s kalamari in velikimi njoki, obilna porcija dišeče jedi stane 7,50 evra, a zadošča skoraj za dve osebi. Kar pa tako ali tako velja za večino jedi, ki jih naročite pri Ribci.

Tudi hobotnica v solati, ki so jo pripeljali s tržnice, je bila več kot obilna, ob tem velja pohvaliti, da v njej ni čebule, ki se tako rada prikrade v to jed in ubije prefinjene morske vonje in okuse.

Hobotnica v solati

V “solatnem” delu so sicer na voljo še solata z morskimi sadeži, kraljeva s škampi in krompirjeva solata, ki je bila na dan našega naročila tudi del res poceni dnevne malice skupaj z ocvrtimi sardelami (4,50 evra).

Akcija poceni in veliko se je nadaljevala pri glavnih jedeh. Še posebno pri skuši na žaru – porcija za osem evrov je vsebovala kar štiri fileje ribe, ob blitvi s krompirjem je jedi pripadala še porcija tržaške omake.

Skuša na žaru in blitva s krompirjem

Morda je bila naša največja in najdražja napaka, da smo hoteli pokusiti tris kalamarov (pečeni na žaru, ocvrti, polnjeni). Za 12 evrov smo dobili ne preveliko porcijo neuglednih malih morskih pošasti. Še najbolje so se držali ocvrti, ki jih obogatijo z žlico tatarske omake.

Tris kalamarov (ocvrti, pečeni na žaru in polnjeni)

Kaj pa sladice? Treba je izpostaviti dvojno ali pa morda trojno dimenzijo prekmurske gibanice (3,50 evra) in več kot dober jabolčni zavitek, ki bi si ga za zgled lahko vzela marsikatera ljubljanska slaščičarna. Ob koncu večerje so se izkazale tudi čokoladne palačinke, ki smo jih ob našem velikem naročilu dobili za povrh.

Na tem mestu bi veljalo omeniti, da je tudi pri Ribci bolj smiselno naročiti eno ali dve jedi, ki ju pojeste takoj, namesto da jedi čakajo, da pridejo na vrsto. Ampak to je zgodba, ki velja praktično za celoten ustroj dostave.

Jabolčni zavitek

Naj na koncu omenimo, da imajo ribiči na tržnici na voljo le nekaj pijače, vse so brezalkoholne, konec koncev je treba skrbeti za to, da se spomladi, ko bo virusa vsaj za nekaj časa konec, v službo ne vrnemo kot alkoholiki, kajne.

Povzetek

Ribja okrepčevalnica, ki domuje na ljubljanski tržnici, ponuja cel spekter poceni morske hrane. Pri Ribci ne dostavljajo morskih pajkov, morskih ježkov in alg, zato pa imajo dobro pripravljeno klasiko, vse od ponarodelih lignjev prek solate hobotnice do rib na žaru.

Vinske ponudbe ni, zato pa imajo konkretno serijo brezalkoholnih pijač.

Ocena: 4/5

Cena: €€

Okrepčevalnica Ribca

Adamič-Lundrovo nabrežje 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 0598 01830