Loading...

Gostilna Mihovec: Miklavževa večerja po domače

Gostilna pred Medvodami, ki pripravlja malce prenovljeno, a bogato domačo hrano, se je podobno kot še nekatere spustila v dostavno ponudbo.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Iz znane domače gostilne v Pirničah dostavljajo hrano sami. Na eni strani pripeljejo do Kranja, na drugi strani do Ljubljane, kar se zdi eden največjih delokrogov gostiln pri nas. Tiste ljubljanske, ki jih poganja Wolt, lahko denimo zmoti že prehod obvoznice.

A ne Mihovca, zato smo se na Miklavžev večer lotili bogate pojedine in lahko rečemo, da smo pojedli veliko, predvsem pa je bilo dobro. Pravzaprav lahko rečemo, da smo tokrat jedli bolje kot običajno jemo v gostilni sami.

Morda tudi zato, ker so bile jedi spretno pripravljene in za dostavo natančno spravljene v različne škatle in posode. Ob tem je bil ritem hladnih in toplih jedi ter sladic primerno izbran, pa še, kar v tem času korone pogosto pozabljamo, sestavine so v največji mogoči meri z domače in okoliških kmetij.

Posebne vinske karte ali karte pijač pri Mihovcu nimajo, čeprav smo pred leti v njihovih hladilnikih videli nekaj solidnih slovenskih buteljk, je pa res, da tudi takrat niso imeli vinske karte. Prepričani smo, da bodo to v pokoronskem času spremenili, saj gre za eno tistih gostiln, ki temelji na družinski tradiciji in bo krizo preživela zgolj z manjšimi praskami. Mi pa smo se medtem znašli s kapljico iz vinoteke eVino in E.Leclerc. Predvsem z izvrstnim aktualnim Sutorjevim chardonnayjem.

Začeli smo z osvežilnim skutnim namazom s črno redkvijo in domačim medom, ki je spremljal pogačo s čebulo in ocvirki. Okusen uvod, kombinacija brez napake, pogača pa je bila bolj kot ocvirkovci podobna prleški postržači.

Pogača z ocvirki in skuta s črno redkvijo

Jasno je, da iz Mihovca v tem času vozijo predvsem težko zimsko hrano, porcije pa so obilne – upali bi si trditi, da porcija, predvidena za eno osebo, zadošča za dvoje lačnih ust. Tudi pri juhah, za katere je res težko ugotoviti, kako so do nas prispele tako vroče.

V goveji juhi je bila ribana kaša, kar skoraj preredko vidimo v naših krajih, sladko tekočino so dopolnili s korenjem in govejim mesom. Tudi bučna juha je bila še vroča, gosta in odlično začinjena.

Še vroča goveja juha

Tudi pri glavnih jedeh ni bilo mogoče skriti zimskega časa, ki narekuje konkretnejšo hrano. Blestel je telečji vrat, ki so ga pospremili z brstičnim ohrovtom, še radodarnejše so bile priloge: orjaška porcija blekov s črnimi tartufi na eni strani, na drugi pa še debeli štruklji, skutni in kostanjevi, ki so pospremili še polovico ocvrtega piščanca.

Bleki s tartufi, telečji vrat z brstičnim ohrovtom, ocvrt piščanec in štruklji

Težko bi rekli, da se jedec, ki naroči takšno večerjo, ne more povsem nasititi, še posebno ker ob koncu, za piko na i, pristavijo sladico: v kozarcih je prispel čokoladni mousse s kakijem (z vinske kmetije Reya).

Čokoladni mousse s kakijem

Velika pojedina nas je stala nekaj manj kot 30 evrov na osebo, če bi kakšno od jedi izpustili, pa bi cena padla pod 20 evrov na osebo. Je pa dejstvo, da takšne večerje ne gre naročiti za eno osebo. Naj bosta pri mizi dva ali še bolje štirje lačni.

Povzetek

Domača gostilna iz Zgornjih Pirnič, ki se že stoletje in pol trudi za goste iz Ljubljane in Medvod. V samo gostilno se bomo vrnili tudi v času, ko bodo razmere stabilnejše, pri dostavi pa lahko rečemo, da smo bili prijetno presenečeni. Do zdaj namreč nismo bili prepričani, ali lahko goveja juha, ocvrti piščanec, pečena teletina in podobno preživijo daljšo dostavo v Ljubljano. Povrhu tega je bil scenosled jedi dobro zamišljen in pripravljen. Pijače na dom ne poudarjajo posebej.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€

Gostilna Mihovec

Zgornje Pirniče 54, 1215 Medvode

Telefon: 031 684 434