Loading...

Sushimama: prestižna japonska kuhinja na obisku

V obdobju, ko je treba hrano iz lokalov nesti domov oziroma vam jo dostavi kakšna od v zadnjem času uspešnih agencij, smo se odločili za večerjo iz ljubljanske Sushimame.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Sushimama je verjetno najboljša in najdražja restavracija v Ljubljani, ki ponuja dostavo. Pri tem je treba vedeti, da je ponudba na dom v primerjavi s tistim, kar je bilo mogoče dobiti v lokalu, okrnjena. Predvsem nimajo tako dobre vinske karte kot na Wolfovi, ponujajo zgolj tonike znamke Fever Tree, niti sakeja niti vina, pa tudi pri hrani ponudba ni tako široka. A še zdaleč ne majhna.

Takole na hitro smo videli, da ni mogoče naročiti tempure, ki je sicer v rednem sporedu, kar pa je pravzaprav jasno, saj ocvrta hrana v nobeni obliki ne prenese potovanja v zaprti embalaži. V primerjavi s časi, ko smo še jedli v lokalih, je razlika tudi pri sašimiju, kjer si ni mogoče izbrati posameznih kosov ribe.

Sašimi

Po drugi strani pa je mogoče tudi na dom naročiti govedino vagju za 45 evrov, a si je težko predstavljati, kako doma peči prestižno meso, ki si ga v restavraciji gosti pečejo na razbeljenem kamnu. Nekaj pomislekov smo imeli tudi pri juhah, sedem jih kuhajo, a si upamo trditi, da vožnjo solidno prenesejo, in to predvsem zato, ker so sestavine spretno razdeljene v ločene embalaže. Je pa pri teh treba omeniti, da jih je velik del iz plastike.

Kakor koli, z nekaj prilagoditvami smo naročili in bili na koncu zadovoljni, čeprav je račun za štiri jedi presegal 50 evrov na osebo. Brez pijače, seveda. Po drugi strani pa je treba vedeti, da dostavne službe, v našem primeru Wolt, gostincem za svojo storitev vzamejo precejšen del tega zneska, čeprav dostavo tudi strankam zaračunajo posebej.

Rezanci udon z gobami in zelenjavo

Toda vrnimo se k hrani, ki je bila tokrat izjemna. Sushimama, ki je skozi leta na področju japonske kuhinje izšolala mnogo kuharjev in natakarjev, enostavno ne popušča. Pa naj gre za rezance soba s piščancem in zelenjavo, ki na poti ni izgubila svežine in okusa, ali rezance udon s konkretno količino gob. V isti, najvišji kategoriji so bili izjemno okusni pečeni jajčevci, marinirani v sladko-kisli sojini omaki. Porcije juh so bile orjaške, jajčevca je bilo veliko manj.

V naslednji fazi smo se lotili sašimija, vzeli smo srednjo porcijo za 21 evrov. V ribjem “narezku” je blestela tuna, sledil je losos, v izboru so bile še surove kozice, ligenj in gof. Za srednje lačne v Sushimami sestavijo tudi suši menije, imajo tri kombinacije nigirijev, kalifornijskih, bostonskih in klasičnih zvitkov ter vegetarijanski meni.

Suši meni z različnimi nigiriji in zvitki

Nigiri in zvitke je mogoče naročiti tudi ločeno, s sestavinami po izbiri. Pri teh moramo pripomniti, da si zapriseženi vegani verjetno ne bi želeli v isti škatli dobiti tako zelenjavne kot zvitke s pikantno tuno.

Izbor zvitkov, ki si ga lahko sestavite sami

Mi smo preživeli, pravzaprav smo bili zelo zadovoljni – vegetarijanski del ekipe je pomlatil zvitke z avokadom, vloženo redkvijo, šisom in kislo slivo, preostali pa tiste s pekočo tuno. Slednja je gostovala v še eni jedi, zanimivi riževi skledi, v kateri so natrgani tuni priložili rezance jajčne omlete, nasekljan šiso in okisan ingver.

Riževa skleda s pekočo tuno

Velja omeniti, da ingver in vasabi spremljata vsako jed, h kateri se prilegata, lahko pa ju naročite tudi dodatno. K hrani v Sushimami zapakirajo tudi zajetno količino sojine omake ter, jasno, paličice.

Še najbolj skeptični smo bili, kako bodo prevoz preživele glavne tople jedi. Navsezadnje niso poceni, zmerna, nikakor velika porcija maslene ribe stane kar 29 evrov, piščanec z mangom v terijaki omaki pa 19 evrov. A tokrat se je dobro izteklo.

Na žaru pečena maslena riba

Maslena riba, polenovka z Aljaske, ki jo posebej marinirajo v miso pasti, je upravičila sloves ene največjih specialitet v glavnem mestu. Rahla, okusna in ravno prav obdana z okisano gomoljno zelenjavo. Res škoda, da je ni bilo več. Pri piščancu presenečenj ni bilo. Izvrstna, ne samo klasična jed za tiste, ki v japonski hrani ne vidijo zgolj rib in eksotične zelenjave.

Piščanec v terijaki omaki z mangom

Pri sladicah je na voljo spekter petih uspešnic, najmanj eksotična se zdi mont martre – tortica z mandljevim biskvitom, svežim ananasom in pistacijevo kremo v malinovi omaki, povsem solidna je bila tudi čokoladna torta z ingverjem.

Povzetek

Najstarejša delujoča in verjetno še vedno najboljša japonska restavracija v času zaprtja gostinske dejavnosti še naprej dela prek dostave na dom. Čeprav se pri dostavi praviloma bolje obnesejo hladne jedi, kot so zvitki, sašimiji in riževe sklede, smo v tem primeru ugotovili, da prevoz – vsaj v našem primeru – lahko prenesejo tudi juhe in druge tople jedi, če so pravilno zapakirane.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€€

Več ocen dostav na dom najdete tukaj.