Loading...

V Vipavski dolini pridelali “aristokratsko rebulo”

svetlik rebula

Foto: Doris Markač

Edvard in Ivi Svetlik sta tik pred začetkom letošnje trgatve na svojem posestvu odprla steklenice prav posebne rebule Maximilian I.

Edvard Svetlik, nekdanji direktor idrijskega koncerna Hidria, je po selitvi v Vipavsko dolino najraje v vinogradu in kleti na domačem posestvu v vasi Kamnje. Skupaj z ženo Ivi sta leta 2000 zasadila prvi vinograd, danes pa sta z “oranžno” rebulo že precej prepoznavna med vinarji v Vipavski dolini.

V svojih vinogradih imata okrog 8000 trt rebule, ki je sicer bolj značilna za briško pokrajino, a se v zadnjem času vse pogosteje omenja tudi v Vipavski dolini.

Za to sta zaslužna tudi zakonca Svetlik, ki sta pred leti pridobila dokument, ki naj bi dokazoval, da je Maksimilian I., cesar Svetega rimskega cesarstva in utemeljitelj habsburške dinastije, 17. avgusta 1503 ukazal Jörgu von Ecku, vicedomu dežele Kranjske, ki je obsegala tudi vzhodni del Vipavske doline, naj nemudoma pošlje v Augsburg nekaj tovorov rebule, najboljšega vipavskega vina in drugih vipavskih dobrot.

Sodi iz lesa Ludvika XIV.

Zgodba je navdahnila Svetlika in začelo se je iskanje idej, kako se na poseben način pokloniti cesarju Maksimilianu I. in obenem rebuli. Izvedel, da v Franciji vsako leto izdelajo omejeno število sodov iz gozdov, ki jih je dal zasaditi Ludvik XIV. Državni hrastovi gozdovi iz tistega časa še danes obstajajo, les teh dreves pa ima posebno veljavo tudi med vinarji.

Francoski proizvajalec sodov Sylvain ima ta privilegij, da vsako leto dobi tri hraste iz tega gozda, ki je danes v državni lasti. Izdelovalec sodov je leta 2014 iz teh več kot 350 let starih hrastov izdelal 84 sodov za ekskluzivno kolekcijo, eden od teh sodov pa je danes del vinske kleti Svetlik.

Prav v tem posebnem sodu tri leta (in zatem še eno leto v steklenicah) zori žlahtna in aristokratska rebula, ki so jo po trgatvi dva tedna macerirali.

300 unikatnih steklenic

Na posestvu Svetlik napolnijo približno 300 steklenic rebule Maksimilian I. Gre za omejeno serijo steklenic, sicer pa Edvard in Ivi Svetlik vsako leto pridelata okrog osem tisoč steklenic vina, ki jih ponujata v dveh linijah: rebula zori dve leti v velikih hrastovih sodih, medtem ko rebula selekcija zori v 500-litrskih rabljenih sodih, in to običajno več kot dve leti.