Loading...

Znani slovenski kuharji in koronavirus

Med podjetniki, ki jim je koronavirus v trenutku prekinil poslovanje, so nedvomno tudi kuharji in vsi drugi gostinci po Sloveniji. S koronakrizo so se spopadli na različne načine.

Nekateri so obrate preprosto zaprli in vladi zagrozili, da bodo odpustili vse zaposlene, če ne dobijo finančne pomoči, spet drugi poskušajo denar v hišo pripeljati tudi na druge načine. V bistvu so se naše najboljše restavracije spoprijele s koronavirusom na več načinov. Mnoge najboljše, tiste, ki se pohvalijo z najkreativnejšo kuhinjo, se trudijo z recepti, paketi in celo boni.

Ana Roš ima paket s knjigo

Naša najbolj znana kuharska mojstrica, kobariška zvezdnica Ana Roš, je zaradi krize denimo sestavila paket, ki ga je mogoče naročiti na dom, v njem pa najdete vonje, okuse in še kaj, kar vsaj malo spominja na njeno kobariško Hišo Franko. V paketu, ki stane 115 evrov, najdete kos sira tolminca, ki ga v svoji kleti zori Anin mož Valter Kramar, pa karamelizirane orehe, njihovo hišno marmelado, steklenico Kramarjevega ekološkega briškega vina, jedačo in pijačo pa spremlja še mojstričina nova knjiga Sun and rain (Sonce in dež), v katerem vas bo pričakalo osebno posvetilo ene najboljših kuharic sveta.

Kruh iz Hiše Franko je zdaj mogoče kupiti oziroma naročiti tudi na dom.

In še ena ideja iz Hiše Franko, kruh njihove hišne mojstrice Nataše Đurić, ki je v zadnjih sezonah postal prava uspešnica, je mogoče po novem kupiti tudi v trgovini kobariške tovarne Planika in v trgovini Kmečke zadruge v Tolminu, pakete iz Hiše Franko pa je širše po Sloveniji začelo dostavljati tudi spletno podjetje Gajbica.si.

Atelje in Vila Podvin dostavljata hrano

Ker je z restavracijo ogromno stroškov, tudi če je zaprta, so se nabiranja sredstev na nekoliko drugačen način lotili tudi v ljubljanski restavraciji Atelje, kjer avtorsko kuhinjo razvija eden naših najboljših kuharjev Jorg Zupan. Na dostavnem servisu Wolt so vzpostavili dostavo hrane iz restavracije, naročila sprejemajo tako za kosilo kot večerjo.

Tistim, ki bi jih vendarle raje obiskali, pa so omogočili nakup vrednostnih bonov, ki jih bo mogoče pri njih unovčiti takoj, ko se koronavirus in z njim povezani problemi poležejo, restavracije pa spet odprejo svoja vrata. V Ateljeju, ki domuje v hotelu Union, ponujajo bon za obed s štirimi hodi, ki mu primaknejo še kozarec penečega vina, vse skupaj za 35 evrov. Korist imata v tem primeru obe strani, poudarjajo, oni dobijo sredstva za preživetje v tem prisilnem odmoru, kupec pa poceni večerjo, za katero bi sicer odštel veliko več denarja.

Dostave na dom se je lotil tudi mojster Uroš Štefelin iz Vile Podvin, njegove jedi dostavljajo ob torkih, četrtkih, petkih in sobotah – prva dva dneva so to kosila, konec tedna pa v Podvinu pečejo večerne fokače, ki jim dodajo dve steklenici kraft piva. Dostavljajo v krogu 30 kilometrov od Radovljice.

Kuhanje doma po receptih profesionalcev

Nekateri slovenski kuharji in gostinci so se medtem odločili za krizno dejavnost po vzoru slovitega italijanskega mojstra Massima Botture iz modenske kulinarične institucije Osteria Francescana, ki za svoje sledilce na instagramu prireja brezplačne kuharske tečaje. Tudi pri nas so se nekateri odločili, da bodo svoje goste v obdobju, ko jim sami ne morejo kuhati, naučili, kako naj to počnejo sami. S tem sicer nič ne zaslužijo, zato pa poskrbijo, da jih ljudje ne pozabijo, jih morda celo bolj vzljubijo, predvsem pa obiščejo, ko bomo v gostilno spet lahko šli brez skrbi.

Med slovenskimi mojstri, ki so se odločili, da bodo svoje znanje delili z javnostjo, je denimo Janez Bratovž iz ljubljanske restavracije JB.

Piščanec v belem vinu z gomoljno zelenjavo in mladim krompirjem2 kg težak (domač) piščanecsol, lovorov list, 10 zrn…

Gepostet von Janez Bratovž am Freitag, 20. März 2020

Bratovž na Facebooku objavlja svoje recepte, med drugim iz svoje knjige, ki jo je izdal pred letom in pol. Recepti segajo od zelo naprednih (žrebičkov karpačo) do preprostejših (pečen piščanec v belem vinu), zagotovo pa niso za popolne začetnike, a v času samoizolacije je navdušenih kuharjev vse več in nedvomno bo v njih marsikdo našel izziv, da poustvari kakšnega od krožnikov.

Veliko preprostejše recepte medtem na svoji spletni strani objavlja ljubljanska restavracija Cubo. Ideje za goste, ki si želijo kaj skuhati doma, v Cubu sicer niso nobena novost, ne nazadnje so prva restavracija v Sloveniji, ki je izdala kuharsko knjigo, prvi mož Cuba Boštjan Trstenjak se je tega namreč domislil že pred več kot desetimi leti. Zdaj pa na spletni strani restavracije vsak dan objavijo en recept – noben od njih ni pretirano zapleten in noben ne terja množice eksotičnih sestavin, obenem pa jedi niso povsem banalne. Do zdaj so lahko ljubitelji denimo preskusili Cubov recept za rižev narastek, pa belo rižoto, francosko čebulno juho…

Rižev narastek. Recept najdete na naši spletni strani https://www.cubo.si/sl/Cubo_doma/

Gepostet von Restavracija CUBO am Montag, 23. März 2020

Te dni so se deljenja receptov lotili tudi v Galeriji okusov, eni najboljših restavracij na Celjskem. “Pogrešamo naša druženja, zato si želimo medtem z vami deliti naše najljubše recepte in ponuditi ideje za današnje kosilo ali večerjo,” so sporočili v zapisu vsem, ki so naročeni na njihove novice po e-pošti, kjer bodo recepte tudi delili. Pravijo, da bodo to preprosti recepti iz lokalnih in zdravih sestavin, ki naj služijo kot opomnik, da poskrbimo zase in svoje bližnje. Kot prvega je njihov mojster Marko Magajne sestavil recept za “poširana jajčka s travnika”.