Loading...

Italija: Slovenci hočejo ponarejati balzamični kis

Proizvajalci slovitega balzamičnega kisa iz Modene so razburjeni zaradi slovenskega predloga, da bi lahko vsak izdelek iz vinskega kisa z dodatkom koncentriranega mošta prodajali z imenom “balzamični kis”.

V Italiji močno odmeva poteza Slovenije, ki je na Evropsko komisijo naslovila predlog novih tehničnih standardov za proizvodnjo in trženje kisov. Predvsem jih je zmotila postavka, po kateri bi Slovenija dovolila uporabo imena “balzamični kis” za vsako mešanico vinskega kisa in koncetriranega mošta.

Proizvajalci balzamičnega kisa iz Modene, zaščitenega izdelka z dolgo tradicijo in strogimi pravili izdelave, so zgroženi.

“To je velika žalitev naše tradicije in truda, ki ga vlagajo modenski proizvajalci balzamičnega kisa,” je po navedbah Evropske agencije za hrano (EFA) sporočil Federico Desimoni, direktor konzorcija proizvajalcev balzamičnega kisa iz Modene.

“Ceneni ponaredki”

V Modeni poudarjajo, da so slovenski kisi, podobni balzamičnemu, “ceneni ponaredki”, če bi jih dovolili prodajati z imenom balzamični kis, pa bi lahko utrpeli škodo v višini milijarde evrov.

EFA še navaja, da novi italijanski minister za kmetijstvo, prehrano in gozdove Stefano Patuanelli, že pripravlja protestno noto, s katero želi Slovencem preprečiti uporabo izraza balzamični kis.

Aceto balsamico di Modena, balzamični kis iz Modene, je zaščitena geografska označba za kis, izdelan iz grozdnega mošta, ki zori vsaj 60 dni. Kriteriji za uporabo tega imena so precej ohlapni in jih mnogi proizvajalci izkoriščajo za proizvodnjo z “bližnjicami”, kot je dodajanje karamele in različnih zgoščevalcev, s katerimi dosežejo značilno teksturo in gostoto balzamičnega kisa.

Foto: Pixabay