Loading...

Das ist Valter: balkanske specialitete s filmskim imenom

Valter je bil dolga leta eden najbolj znanih herojskih likov jugoslovanskega filma. V sodobnem času je postal tudi simbol kakovostne balkanske kuhinje v Sloveniji.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

V tednu, ko so nekateri slovenski politiki kljub odlokom v jeruzalemski Taverni malicali kanapeje in vodo, so spretnejši slovenski jedci že pohajkovali po bližnji Italiji. V Brdih, na Krasu in naprej proti zahodu, v Benetkah in v Milanu, življenje teče veliko manj ovirano kot pri nas. Za vikend ste recimo lahko dobili večerjo, če ste v gostilni ali v hotelu tudi spali, sicer pa so bile gostilne odprte le za kosilo, a do šeste ure popoldne. Jasno, v Italiji ni nobene policijske ure in neprehodnih občin, pa tudi ljudstvo se zdi bolj zadovoljno z oblastmi kot naše.

Tisti, ki se jim zaradi različnih razlogov ni uspelo prebiti čez mejo in jim gostilničarji niso odprli svojih duri, so se gostili z dobrotami, ki jih pripeljejo dostavni servisi. Tokrat se je naša ekipa v dveh etapah poskušala prepričati, zakaj za enega najuspešnejših dostavnih ponudnikov zadnjih mesecev velja Das ist Valter, balkanska restavracija, ki se je razširila po vsej Sloveniji, celo na Hrvaško in v Avstrijo, preizkuša pa se tudi z nastanitveno dejavnostjo. Širitev v tujino se zdi še posebej zdaj, ko imajo naše sosednje države manj omejevalne pogoje življenja, pravzaprav genialna.

Njihov kulinarični koncept je preprost: tradicionalna balkanska hrana brez kakšne posebne avtorske zamisli in, kar se zdi tudi pomembno, brez svinjine, le teletina in jagnjetina. Konec koncev je Valter, po katerem so si nadeli ime, legenda Sarajeva oziroma sarajevskega odpora proti nacističnemu sovragu.

Ljubljanska izpostava v dostavi ne ponuja kakšnih začetnih prigrizkov ali čorbic, ki so sicer značilne za bosansko oziroma sarajevsko kuhinjo. Smo pa naročili prebranec, ki je še najbližje opisu predjedi, čeprav ga predvsem v naših krajih radi štejemo kar za prilogo mesnim jedem. Ne ravno velika porcija, ki pa ji pristavijo zajetno in sočno lepinjo, stane šest evrov.

Prebranec

Ob vseh večjih jedeh je v ceno všteta tudi pijača, izbirati je mogoče med kokakolo, vodo z okusom bezga in jogurtom.

Če lahko rečemo, da je bilo sicer okusnega prebranca malce premalo, je bilo nasprotno z gurmansko pleskavico (sedem evrov), kot imenujejo pleskavico, našpikano s sirom in potreseno s tolčeno papriko. Velika in slastna.

Gurmanska pleskavica

Ob koncu naše pojedine smo si bili tudi složni, da je pri Valterju najbolje naročiti špikane mesnine. Če so bili namreč običajni čevapčiči (po pet ali deset na porcijo) solidni predstavniki svoje sorte, so bili njihovi dvakrat daljši sorodniki s sirom izvrstni. In jih, če hočete neposredno mnenje, enostavno priporočamo.

“Navadni” …
… in hišni “špikani” čevapčiči

Naj na tem mestu opozorimo, da kot različne priloge in dodatke, gratis ali za drobiž, dobite nepretresljiv pomfri, velikanske lepinje, ostro čebulo, korekten ajvar, kajmak in gorčico, za blaženje maščob pa okisane pečene paprike s sirom in na večje kose (po bosansko, ne slovensko) narezano kislo zelje.

Priloge se rimajo praktično na vse jedi, gorčica se recimo ujame s pikantnimi govejimi klobasami – sudžukicami, ki prispejo v zajetni porciji, ajvar in čebula pa lepo pomagata tudi piščančjim krpicam, ki jih podobno kot vse mesne jedi strežejo v lepinjah.

Sudžukice

Valter je v dostavi podobno kot še nekatere gostilne v tem posebnem času svojo ponudbo zelo poenostavil, je pa dejstvo, da je odnos med njihovo hrano in jedcem povsem odvisen od dostave. Če so stvari ostale dovolj tople, boste jedli izvrstno, široko priljubljeno balkansko hrano. Če pa se zgodi, da so nizke temperature vplivale na vsebino škatel, bo ugodje temu primerno manjše.

Razen pri baklavi seveda, ki lahko tudi malo počaka. Ni prevelika, je pa slastna in razmeroma poceni (dva evra in pol).

Baklava

Povzetek

Klasična balkanska (bosanska) kuhinja, kot smo se je navadili v Sloveniji. Jedi so bolj ali manj poenostavljene, jedilnik pa dostavi primerno zožen (imajo manj predjedi in sladic). Po našem okusu so bile klobase, še bolj pa gurmanske (špikane) pleskavice in veliki (špikani) čevapčiči.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€

Das ist Valter

Njegoševa cesta 10, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 430 51 95