Loading...

Domačija Belica: briško kosilo z razgledom

Težko je reči, katera slovenska gostinska postojanka v Brdih ima najlepši razgled. Naša ekipa med najlepše šteje Belico na vrhu Medane, kjer imajo tudi enostaven, širšemu občinstvu prijazen jedilnik.

Čeprav se vikend še ni začel, je bilo simpatično dvorišče Belice že skoraj razprodano, pa tudi zgornje parkirišče je bilo ob očitnem koncu najbolj rigoroznih protikoronskih ukrepov lepo napolnjeno z avtomobili, predvsem iz notranjosti Slovenije in nekaj iz Italije.

Tudi v hotelu, kot smo opazili, so imeli goste. Za bazen, ki ga Belica ponuja tistim, ki tam prespijo, morda še ni bilo dovolj toplo, je pa sončen dan kar klical po kosilu na prijetnem senčnem dvorišču

Ob razmeroma nepretenciozni ponudbi posameznih jedi Belica gostom ponuja tudi dva menija. Prvi s štirimi jedmi stane 27, drugi z jedjo več 33 evrov, obema je treba dodati pogrinjek, po želji pa še sladico, ki ju je seveda treba doplačati. Skratka, če vzamete daljši meni, vas bo verjetno stal okoli 40 evrov.

V dobro gre šteti, da so jedi okusne, v slabo pa, da so porcije precej majhne. A v Brdih se boste na to morali navaditi. Še posebej na slovenski strani, na italijanski strani primerljive gostilne strežejo obilnejše porcije.

Pri Belici točijo skoraj izključno lastna vina, le pri penečih ponudijo solidno penečo rebulo iz zadružne kleti, ki je na voljo na kozarec, in Bjano, ki pa jo je treba spiti celo steklenico. Mi smo, kot že velikokrat prej, naročili Beličino nam najbolj všečno vino, Izbrano belo (25 evrov).

Ob dejstvu, da smo se po kosilu vračali proti prestolnici, je zvrst rebule, sauvignonassa, sivega pinota in chardonnayja zadostovala za spremljavo menija s petimi jedmi, ki so mu kot pozdravček dodali okusen namaz iz špargljev in skute na popečenem kruhu.

Namaz iz šprargljev in skute

Degustacijski meni gor ali dol, pri Belici morate nujno naročiti njihov pršut, ki je menda eden najboljših na obeh straneh Brd.

Porcija za 11 evrov zadošča za eno osebo, lahko pa bi ga pojedli še veliko več. Ni preslan, ampak ravno prav sladek in ravno prav masten, da spolzi po grlu. Škoda, da ga ne vključujejo v menije, a posel je posel in to lahko razumemo.

Hišni pršut

Po pozdravčku in pršutu je na mizo prispela prva jed z menija, marinirani beluši z jajcem, zeleno solato in balzamičnim kisom, prijetna sveža spomladanska solata, ki bi je spet lahko pojedli vsaj dvakrat več.

Marinirani beluši, jajce in zelena solata

Nič drugače ni z zeliščno frtaljo, v kateri ni ne moke ne mleka. “Samo jajca in zelišča,” je zagotovila izkušena natakarica in se pohvalila, da je vse zeleno na krožniku z njihovega vrta. Da jed ne bi bila le okusna, ampak tudi učinkovita, so frtalji dodali še kepico bele polente.

Zeliščna frtalja in bela polenta

Pri Belici se radi lotijo suflejev. Tokrat so pripravili špinačnega, ki je počival na sirovi omaki. Rahla, okusna in simpatična jed, pa še prostora za glavno dejanje je ostalo veliko. Glavna jed našega menija je bila goveja taljata. Natančno pečeno, okusno in sočno meso opremijo s parmezanom in solato, a se zdi, da bi šlo lahko tudi z bolj bogato prilogo.

Goveja taljata

Tudi zato smo se lotili še sladic. Med čokoladnim musom, tiramisujem, jabolčnim zavitkom in hruškovo pito se je v prvo vrsto postavil češnjev cmok – konec koncev so briške češnje ena najbolj znanih slovenskih dobrot. Namignili so nam, da sveže češnje letos zaradi kislega vremena še niso dosegle prave sladkosti, a tiste pokuhane v cmoku so bile popolne, obenem osvežilne in sladke.

Češnjev cmok

Povzetek

Posodobljena briška kuhinja iz bolj ali manj lokalnih sestavin. Po eni strani se je najbolje odločiti za enega od menijev, po drugi strani je za večje porcije bolje vzeti jedi po naročilu. V vsakem primeru imejte pripravljenih kakšnih 40 evrov na osebo.

Vinska ponudba temelji na hišnih vinih. Belica je seveda znana vinska klet, ki ponuja zanimiva in ne povsem poceni lokalna vina. Ob lastnih vinih imajo samo še penini iz briške kleti ter Bjano.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 5/5

Domačija Belica

Medana 32, 5212 Dobrovo v Brdih

Telefon: 05 304 21 04