Loading...

Gostilna Rajh: najbolj znana prekmurska postojanka v polni formi

Legendarna družinska gostilna v Bakovcih, ki so jo mlajše generacije prenovile in posodobile, je v ponovno odprtje družabnega življenja stopila v polni formi.

Pretekli konec tedna je bila najbolj znana prekmurska gostilna nabita do zadnjega kotička in verjetno ni nobenega dvoma, da si boste morali tudi v prihodnje mizo rezervirati, preden se odpravite na potovanje v Bakovce. Ob gostih na prenovljeni terasi so v notranjosti gostili še veliko skupino, a strežba je kljub obilici gostov uigrano tekla.

Na Rajhovem jedilniku je še vedno vrsta klasičnih prekmurskih jedi, kot so dödöli, paprikaš, telečja jetrca na čebuli in pečena gosja jetra, bograč v kotličku in celo polnjene paprike. A če se vam nikamor ne mudi, je nedvomno smiselno pokusiti njihov degustacijski scenosled s petimi ali sedmimi jedmi.

Za degustacijski meni s petimi jedmi, pred katerimi na mizo prispe nekaj pozdravčkov, po sladici pa še nekaj sladkih grižljajev, boste odšteli 55 evrov. Za (kot se je izkazalo) zanimivo vinsko spremljavo petih kozarcev lokalnega in štajerskega vina pa je treba dodati še zmernih 19 evrov. Daljši meni ima sedem jedi in mu kakopak pripada sedem kozarcev vin.

Zlata radgonska penina Selection brut ob začetku ni presenetila, celo veliko bolje se je kot aperitiv odrezala hišna limonada z bezgom in meto. Pa tudi Radensko iz Petanjskega vrelca je drugod po Sloveniji praktično nemogoče dobiti na mizo. Ja, težko je razložiti navdušenje nad vodo z mehurčki, a jo priporočamo, če boste v tistih krajih.

Rdeča pese, skuta, hren, slana limona in kaviar

K hrani. Iz kuhinje so pozdravili z izvrstno ocvirkovo pletenico oziroma trganko, na katero nastrgajo hren, pa z osvežilnim grižljajem rdeče pese na skuti, ki so se ji pridružili hren, slana limona in kaviar. Kepica račje paštete, povaljana v lešnike in osvežena z jurko, je dodala piko na i, in to brez kruha, ki ga v dveh urah niti za trenutek ne postavijo na mizo. Vsaj v klasični košarici ne.

Račja pašteta z lešniki in jurko

Prva jed menija je pomenila tudi novo pijačo. Gre za Steyerjevo ranino. »Izvrstno vino za poletne dni,« so pokomentirali dišečo in zelo pitno kapljico, ki je spremljala avokadovo kremo z rumenimi in rdečimi Luštovimi paradižnički, kozjim sirom, oreščki in slano limono. Tukaj vlogo kruha prevzamejo vroči langaši (ocvrto testo) s hrenom. Ki jih je treba jesti z roko!

Avokadova krema z rumenimi in rdečimi Luštovimi paradižnički, kozjim sirom, oreščki in slano limono

Naslednjo jed, postrv s kremo bazilike, redkvico, okisano čebulo in čemaževimi popki, ki jo pokrijejo z blanširano gomoljno zeleno, je spremljalo najbolj zanimivo vino popoldneva: Marofov sauvignon Bodonci 2017, ki menda navdušuje celo tiste, ki sauvignona sicer ne marajo. Ob vinu so k postrvi pristavili rezini še toplega kruha s temnim pivom, ki ga premažejo z maslom in popečejo na oglju. Sijajno.

Postrv s kremo bazilike, redkvico, okisano čebulo in čemaževimi popki, prekrita z blanširano gomoljno zeleno in postrvjimi ikrami

Jedi, ki so si sledile v razmeroma hitrem ritmu, niso bile velike, še posebej, če vemo, da smo v krajih, v katerih ne slovijo po majhnih porcijah. Pa vendar so svoj namen dosegle, še posebej gosja jetra, ki so v vsakem primeru konkretna jed.

Pri Rajhu jih popečejo in potresejo z drobtinami brioša, osladijo jih s češnjami, višnjami in malimi jabolki v višnjevi omaki, pospremijo pa s sladkim vinom Skrivnost iz kleti Sanctum. Sicer ne preveč kreativen, toda perfekten krožnik in pametna kombinacija.

Gosja jetra z drobtinami brioša, češnjami, višnjami in jabolki

Glavna jed degustacije je bila jagenjčkova zarebrnica. Dva rožnata, ravno prav pečena kosa so pospremili z zanimivo prilogo: toplo poletno solato, v kateri so ob popečenem mladem zelju še drobni njoki in paradižnik.

Jagnječje zarebrnice s toplo poletno solato

Modra frankinja Mačkovci 2015 iz bližnjega Marofa ni povsem sledila mesu in podobno je bilo pri sladici z naslovom Ajda, med in mleko. Kombinacija medenega testa s kremo ajdovega medu in mleka, medenega sladoleda, ajdove pokovke in cvetnega prahu je gladko dobila srečanje z Gaubejevim rumenim muškatom.

Ajda, med in mleko

A tukaj še ni bilo konec sladkanja: za slovo so nam prinesli še tri sladke grižljaje: kadaif s kremo pistacije in malinami, mini pavlovo z vaniljo in jagodo ter čokoladni tartuf na lešnikovi kremi. Božansko.

Povzetek

Pri Rajhu je mogoče jesti klasično, le malo posodobljeno prekmursko kuhinjo z bogračem, dödoli in paprikašem. Druga možnost je krajša ali daljša degustacija, v kateri so prekmurski recepti konkretno, a uspešno posodobljeni.

Vinska karta je primerna takšni gostilni. Ob najboljših lokalnih in štajerskih vinih imajo nekaj primorskih mojstrov, lep pregled šampanjcev in res široko ponudbo penin.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 3/5

Gostilna Rajh

Soboška ulica 32, Bakovci, 9000 Murska Sobota

Telefon: 02 543 90 98