Loading...

Hiša pod Gradom: zanimive picarole in malo drugega

Pod Gradom so značilno ortodoksno turistično kuhinjo zamenjali za svojevrsten pogled na kuhinjo za dostavo.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Zgodovina legendarnih receptov je lahko zelo kratka, poglejte denimo trojanske krofe ali blejske kremne rezine. Podobno je z nekaterimi jedmi v Ljubljani, pred leti se je prijel in požel mednarodno slavo picaburek.

Nobenega dvoma ni, da so to jedi, pripravljene za karseda široko publiko, in nič drugače ni s picarolami, ki jih v zadnjem času pečejo v Hiši pod Gradom pa tudi v podružnici v Šiški. Testo za pico napolnijo z različnimi, res številnimi nadevi, spečejo in prodajo za kakšnih deset evrov. Drago? Niti ne, če računate, da so v porciji štiri debele, recimo temu flavte, bogato napolnjene s sirom, šunko ali s kakšnimi manj običajnimi nadevi.

Famozne picarole

V našem primeru smo si dali dostaviti eno bolj klasičnih, picarolo s pršutom, sirom in olivami. Nasitna jed znanih okusov, vešče pripravljena je zlahka prestala kratko potovanje do naših vrat. Picarole (okoli 20 okusov je na voljo) so veliko manjše od morda najbolj podobnega recepta za zaprto pico, calzone, a hkrati večje od žepkov, ki jih je mogoče najti v nekaterih restavracijah.

Predvsem pa so, kot smo omenili, zelo nasitne, in če pri vegetarijanski kombinaciji s sušenim paradižnikom, pestom, pinjolami, olivami in mocarelo to še izpade razumno, je večja težava pri štirih picarolah z nutello. Treba je reči, da tovrstna sladica zadostuje vsaj za štiri osebe.

Picarola z nutello

V Hiši pod Gradom so spretni in iznajdljivi gostinci, in če se lahko pohvalijo z uspešnim izumom ali samosvojo predelavo pice, ki jo je mogoče prijeti v roke, je treba povedati, da so v drugih fazah svoje ponudbe povsem brez kulinaričnih ambicij. Vse je podrejeno prodaji, tako pri sestavinah kot pri receptih… Tako si za predjed lahko izberete enostavne takitose, v našem primeru so bili v tortiljo zviti in ocvrti piščančji trakci, ki jim v porciji pripada še ocvrt krompirček.

Piščančji takitosi in ocvrt krompirček

Malce presuha jed, a se je zdela bolj zanesljiva kot recimo dimljen losos, pa tudi okusnejša od njokov s pestom in pinjolami. Ti morda niso dobro prenesli prevoza ali pa so bili enostavno preveč mokasti in premalo čvrsti.

Morda še ena rdeča nit Hiše po Gradom so solate, v glavnem so bogate in primerne za cel obrok, v njih pa radi mešajo rukolo in mesnine, ki ceno lahko ponesejo v ducat evrov. Naše omizje si je za devet evrov privoščilo veliko mešano solato s piščančjimi trakci, ki ji dodajo še nastrgan sir in obilico sezama ter jo zabelijo z gorčičnim prelivom. Enostavna jed, ki pa opravi svojo funkcijo.

Solata s piščančjimi trakci

Med glavnimi mesnimi jedmi smo se odločili za hišno priredbo znanega karađorđevega zrezka: zvitek svinjskega mesa, polnjenega s kajmakom, kaprami ter kuhanim pršutom, spanirajo in ocvrejo ter opremijo s krompirjem iz pečice, tako kot k večini drugih jedi pa dodajo še hišno, ne prav posebno česnovo omako in kečap.

Zrezek Hiša pod Gradom – variacija karađorđevega zrezka

Morda je nekaj slabša odločitev biftek (21 evrov), ki je bil ali preveč pečen ali utrujen od vožnje, tudi zelenjavne priloge niso zdržale vseh naporov – paprika, bučke, gobice, jajčevci in pečen krompir so bili zgolj mlahavi spremljevalci dogodkov.

Biftek na žaru s pečenim krompirjem in zelenjavo

Pri sladicah smo že omenili zanimive picarole z nutello, ob mnogih drugih možnostih pa moramo dodati še jabolčno pito, ki ni upravičila vseh pričakovanj.

Povzetek

Hiša pod Gradom, ki je v času cvetočega mestnega turizma obiskovalce vabila s “slovensko kuhinjo”, se je v zadnjih mesecih zelo natančno pripravila na izzive novega sveta. Zanimive so picarole, ki za malo denarja ponujajo veliko, preostala ponudba pa ni pretresljiva. Ponujajo zgolj nekaj brezalkoholnih pijač.

Ocena: 3/5

Cena: €€€

Hiša pod Gradom

Streliška ulica 10, 1000 Ljubljana

Phone: 031 484 369