Loading...

Gostilnica pri Škofu: enostavno iz Trnovega

V novem času so se za različne vrste dostave odločile praktično vse gostilne, ki kanijo ostati na trgu tudi potem, ko kriza mine. Le pogled na potovanje njihove hrane je različen. Nekateri ponujajo zahtevne, celo komplicirane jedi, pri Škofu se takšni filozofiji niso pridružili.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Če je veljalo, da so pri Škofu (na embalaži uporabljajo ime Gostilnica Škof) v mirnih časih kuhali predvsem za nezahtevno, tudi turistično publiko in enostavni hrani zgolj dodajali elemente moderne, a ne avtorske kuhinje, so v času koronske ponudbe še malce poenostavili jedi, ki jih pošiljajo v svet. Izogibajo se vsem še tako majhnim kreativnim posegom v jedi, obenem so izključili vse sestavine, ki bi lahko motile prevoz. Mesnih jedi, ki se rade, namesto da bi bile lepo pečene, skuhajo, pač nimajo. Tudi prilog in omak, ki bi se med dirko kolesarja ali motorista mešale med sabo, se ne lotevajo.

Lahko bi rekli, da je to dobro, da so v svojem delu spretno ugotovili, kako naj jedec razume dostavo v času korone. Na žalost se Škofu po drugi strani dogaja, da ponujajo praktično samo poceni sestavine, pa naj gre za predjedi, juhe ali sladice.

Iz gostilnice v Trnovem gre v svet manj kot ducat jedi. V našem primeru tako topla goveja kot vroča grahova juha, prva povsem povprečna, druga zelo okusna. Skoraj takšna, kot bi jo naročili v normalnih časih, recimo v Maximu. Ali v domači kuhinji.

Sladka grahova krema brez nepotrebnih prilog, čeprav bi brez težav v posebno posodo lahko dodali kak popečen kruh. Goveja juha je potovanje prenesla slabše, pa tudi sicer okusi niso tvorili bogatega slovenskega nedeljskega užitka. Juhi sta bili po štiri evre, dvakrat toliko pa je treba odšteti za glavne jedi v obliki njokov (te lahko nadomestijo rezanci) ali ajdove kaše.

Njoki s popečenim pršutom in rukolo

V ponudbi so njoki opisani kot “slastni” in “domači”, zato smo jih seveda morali pokusiti. Pri kombinacijah okusov ni presenečenj, dobite jih lahko s tartufato, ki k sreči postaja vse manj priljubljena, pa z zelenjavo, s piščancem ali celo s postrvjo. Poceni sestavine, ki pa ob bogato zabeljeni porciji zagotavljajo, da se od korone utrujeni jedec postavi na noge in spet deluje.

Tudi naši njoki s popečenim pršutom in rukolo so bili pripravljeni predvsem z namenom, da se lačna usta najedo, ne pa, da v jedi iščejo bogate in presenetljivo nove okuse. Nič drugače ni bilo z omako jurčkov, v kateri smo njoke zamenjali z rezanci.

Rezanci z jurčki

Ob testeninah so kuharji ob Gradaščici pripravili tudi (svežo, kot so zapisali) ajdovo kašo. Za sedem evrov pripravijo svežo ajdovo kašo z zelenjavo ali pa verzijo z jurčki in zelišči. Člani naše širše raziskovalne skupine so nas že veliko pred obedom opozorili, da je kaša sicer zanimiva, a morda malce presuha, in to kar drži.

Ajdova kaša z zelenjavo

Po drugi strani pa je na trgu tovrstnih jedi, ki so prijazne tudi veganom, celo premalo, pa še porcija, ki so jo pripeljali, je bila razmeroma velika, jed je bila okusna, topla in na poti ni izgubila svoje oblike, kar bi težko trdili za tisti dan edino sladico.

Na voljo je bil (spet domač) čokoladni mousse z vaniljevo kremo. A štiri evre težak sladki dodatek se je v posodi povsem izmaličil, čeprav smo se trudili pri fotografiranju to težavo vsaj malo prikriti. Okusi so sicer ostali, a za na pot v prihodnje priporočamo kakšno bolj stabilno sladico, morda kos torte ali potice.

Čokoladni mousse z vaniljevo kremo

Naj na koncu povemo, da imajo v Trnovem na voljo zgolj dve sladki gazirani pijači, je pa res, da se tudi v mirnem času s svojo ponudbo vin in podobnih alkoholnih napitkov niso pretirano trudili.

Povzetek

Mala gostilna iz Trnovega se je v boj za svoj delež dostave spustila oborožena z enostavnimi jedmi. Testenine, ajdova kaša, juhe… Enostavno in učinkovito, brez velikih besed o zdravi ali celo avtorski hrani. Pri pijači ponujajo zgolj dva osvežilna napitka.

Ocena: 3/5

Cena: €€

Gostilnica Pri Škofu

Rečna ulica 8, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 426 45 08