Loading...

Vito Maccheroni: sveže testenine iz mesta nakupov

V ljubljanskem BTC se je tik pred dolgotrajnim zaprtjem rodila nova špagetarija, ki stavi na originalne italijanske recepte.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Veterani ljubljanske gostinske in kulinarične scene so se naselili v mestu nakupov, ki vse bolj postaja tudi mesto različnih gostinskih obratov. V BTC-jevem mestu v Novih Jaršah sicer prevladuje enostavna kuhinja, a izključno testeninskih doslej nismo opazili, čeprav nekaj italijanskih restavracij imajo.

V vsakem primeru je za prebivalce severovzhodnega dela Ljubljane dobro, da imajo blizu takšen lokal, saj vsi vemo, da dostava, pa naj bo še tako hitra, vpliva na kakovost, predvsem pa na temperaturo produktov.

Naša pomanjšana družba je v območje naših delovnih prostorov pri Zmajskem mostu naročevala večkrat, tako da smo spoznali praktično vso sicer široko ponudbo nove špagetarije. Najboljše smo se imeli prvikrat, ko smo se lotili fusillov oziroma svedrov s pestom, paradižnikom, česnom in olivnim oljem. Izvrstna, ne predraga jed (6,90 evra), ki je v posodi z logotipom kuharjev, ki domujejo na pokriti tržnici, dobro prenesla pot in ostala topla.

Fusilli s pestom

Podobno je bilo s širokimi rezanci z (bolonjskim) ragujem, ki po okusu ne zaostajajo za tistimi iz konkurenčne Raw Paste, so pa cenovno ugodnejši (6,50 evra). Na spletu trdijo, da gre pri raguju za slovensko govedino, ob običajnih dodatkih pa na rezance nastrgajo tudi parmezan, ki bi ga raje videli v ločeni embalaži.

Rezanci z ragujem po bolonjsko

Največ smo pričakovali in tudi dobili pri debelih špagetih oziroma bucatinih z omako amatriciana. Recept iz Lacija zapoveduje koščke sušene svinjske ličnice, pelate in pekorino, pa tudi karamelizirano čebulo. Velika in prepričljiva porcija nas je stala osem evrov.

Novinci iz BTC imajo razmeroma veliko vegetarijanskih, zaradi sira pa ne ravno veganskih testenin: pomodoro & ricotta, se pravi paradižnik in rikota s pečenim češnjevim paradižnikom, baziliko in česnom na bucatinih za zmernih pet evrov ali za šest evrov.

Fusilli z jurčki

Na brezmesni strani so tudi rigatoni s pečenimi jajčevci, paradižnikom, česnom in rikoto, pa fusilli z jurčki, belim vinom, česnom, parmezanom in peteršiljem ter paccheri s pečeno bučo in bučno kremo, pečeno čebulo in dimljeno rikoto (mesojedcem lahko dodajo tudi hrustljavo panceto). Praktično vsi recepti so bili okusni, morda so še posebej izstopali paccheri z bučo in panceto.

Rigatoni s pečenimi jajčevci, paradižnikom in rikoto

Kot rečeno, kar nekaj različnih jedi iz kuhinje Vita Maccheronija smo pokusili v zadnjih tednih. Čeprav smo se že v začetku z znanimi predsodki odločili, da ne bomo pokusili ne testenin z morskimi sadeži (ker jih gotovo niso pripeljali zjutraj) ne tistih s tartufato in tartufovim oljem (ker sta ta izdelka daleč od tartufov). Smo si pa zaželeli kakšno enostavno solato ali sladico. Solat do zaključka redakcije niso uvedli na svoj jedilni list, tiramisu, ki ga včasih imajo, pa ni dosegel konkurenčnega pri Raw Pasti.

Tiramisu

Je pa zanimivo, da je vsa, sicer samo brezalkoholna pijača iz polnilnic italijanskega proizvajalca San Pellegrino.

Povzetek

Nova špagetarija, ki se je pogumno odprla tik pred drugim valom oziroma drugim hudim udarcem za slovensko gostinstvo. Stavijo na klasične italijanske recepte, sveže testenine in omake je mogoče kupiti tudi ločeno ter jed dokončati doma, nedvomno pa bi lahko testeninam dodali še kakšno solato. Zanimivo jih bo pokusiti v živo, če bodo v tej državi po vzoru iz tujine še kdaj odprli gostilne.

Ocena: 4/5

Cena: €€

Vito Maccheroni

Pokrita tržnica BTC, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana

Telefon: 070 888 000