Loading...

Restavracija Mirje: mala Italija nasproti Tobačne

V znani gostilni na Viču so že nekajkrat zamenjali koncepte, ki so vedno najbližje italijanski kuhinji.

Na naša ušesa je že pred časom prišla vest, da na Mirju pečejo ene najboljših pic pri nas. Niti za trenutek nismo odlašali in ugotovili, da se držijo pravih italijanskih receptov, da pice niso pretežke, da so ravno prav obložene s kakovostnimi sestavinami in da ne obležijo v želodcu.

Med pregledom menija pa smo opazili, da imajo tudi veliko drugih jedi in da so pice pravzaprav le del ponudbe. Še več, na Mirju so pisarniški in študentski okolici pripravljeni ponuditi tudi zanimive malice in kosila (dnevna kosila so okoli 12 evrov). In smo šli še enkrat.

Kuhinjo, ki se dejansko spogleduje z elementi mediteranske kuhinje, naj bi vodil veteran ljubljanske kulinarične scene, ki se je sicer v prejšnjem življenju ukvarjal z različnimi posli, predvsem pa je zgledno vodil francosko obarvano restavracijo v samem centru Ljubljane in, če se ne motimo, prodajal butične italijanske delikatese v Cankarjevi ulici.

V vsakem primeru tokrat konkurira vse bolj priljubljeni četi italijanskih špagetarij in gostilnic, ki jih po eni strani vodi ambiciozna ekipa iz Krtine d’Ampezzo, po drugi strani pa mojster testenin iz žepne špagetarije Raw Pasta na Trubarjevi v Ljubljani. Konkurenca je torej široka, še posebej, če vemo, da so zanimivi tovrstni lokali tudi na Obali in celo na severovzhodu naše domovine.

Ko je konkurenca tako borbena in pisana, je seveda dobro imeti na mizi vinsko karto, ki je v času naših obiskov (še) ni bilo, kljub temu pa so imeli na svojem mestu nekaj izvrstnih vin. V začetku smo pili furlanski tokaj in beli pinot iz kleti Venica&Venica na italijanski strani Brd, ob glavnih jedeh pa popularni merlot iz vipavske kleti Krapež in južnoitalijanski primitivo Zolla.

Vitello tonnato na fokači

Ker je Mirje tudi picerija, se s krušnim testom radi poigrajo tudi ob drugi ponudbi. Denimo pri fokači, ki jo obložijo z vitellom tonnatom, torej teletino z omako iz tune, in grmičkom rukole, ki jo publika menda ljubi, naše omizje pa črti.

Vitello tonnato je bil simpatičen, prav zablesteli pa sta med hladnimi predjedmi dve vrsti karpača: brancinov tudi zaradi velike količine kakovostnega oljčnega olja, klasični goveji pa je pripravljen bolj bogato, s poširanim jajcem in tartufi.

Brancinov …
… in goveji karpačo s poširanim jajcem in tartufi

Že kar malce poslovenjena je verzija solate caprese, pri kateri ob Lisjakovem zlatem olju sodeluje Luštov paradižnik, k vsem naštetim jedem pa se sijajno priležejo njihovi dvobarvni topli kruhki.

Solata caprese
Dvobarvni hišni kruhki

Mirje se verjetno ne bo razvijalo v slogu modernih avtorskih kuhinj, večja verjetnost je, da bodo poskušali izkoristiti svojo lokacijo in privabiti še več okoliških uslužbencev ter študentov z bližnjih fakultet. V tem smislu imajo pripravljene velike in ne ravno poceni solate (od 10 do 16 evrov), ki so lahko kar glavne jedi, saj se ob zelenju v njih skrivajo govedina, piščančji file, rakci ali različni siri.

Po drugi strani imajo bogato serijo testenin in rižot, za bolj izbirčne pa tudi nekaj razkošnejših glavnih jedi. Kar malce so ponosni na hišne raviole z jajcem, pestom in tartufi, ki že z dimenzijami delujejo kot nasitna glavna jed.

Ravioli z jajcem, pestom in tartufi

Nič drugače ni z lisičkami z jajcem, pravzaprav že skoraj omleto z lisičkami, ki so jih ob našem zadnjem obisku imeli v posebni ponudbi. Tudi tokrat so bili zraven nenadkriljivi vroči kruhki.

Meso z žara na oglje, pa naj bo to govedina ali jagnječje kronice, pa piščančje prsi, Fondov brancin in lignji – na Mirju je mogoče dobiti marsikaj. Mi smo si privoščili velikega, perfektno pečenega florentinca z več kot obilno prilogo popečenega paradižnika, bučk, paprike, koromača, lisičk in zapečenega krompirja.

Florentinec in zelenjava z žara

Končali smo seveda po italijansko: ob še nekaterih za našo zahodno sosedo običajnih sladicah pripravljajo simpatičen millefoglie, v našem primeru z jagodami, in nekoliko manj sladke cannole z rikoto in maskarponejem ter koščki čokolade in pistacijo, ki jim priložijo maline in borovnice.

Cannoli

Povzetek

Italijanska restavracija, ki deluje pod taktirko izkušenega kuharja, peče odlične pice, ob tem pa obvladajo praktično vse največje uspešnice italijanske kuhinje. Testenine, rižote in solate, na ogenj vržejo tudi kak konkreten kos mesa. Povsem spodobno se lahko nahranite že za kakšnih 15 evrov, boljše mesnine pa utegnejo račun povečati vsaj za 20 evrov.

Vinska karta je na spletni strani, v bolj borni obliki pa tudi na mestu samem. Vina niso predraga, ob primorskih in redkih štajerskih pa je od prosecca do amaroneja opaziti rdečo nit italijanskih vin.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 3/5

Restavracija Mirje

Tržaška cesta 5, 1000 Ljubljana

Telefon: 070 727 373