Loading...

Najboljša oljčna olja iz Istre

V Izoli so razglasili najboljša ekstra deviška oljčna olja za Zlato oljčno vejico, ki ga pripravlja Društvo oljkarjev slovenske Istre.

Slovenski ocenjevalci so izmed 69 vzorci oljčnih olj iz Slovenije, Italije in Hrvaške izbrali deset najboljših, med njimi pa je združeni mednarodni panel izbral najboljšega med najboljšimi, to je zvrst Jasa Prestige Arsena Jurinčiča iz Boršta.

Slovenski ocenjevalci so najvišjo oceno sicer podelili oljčnemu olju Stara Kortina Janka Bočaja iz Trušk, ki je s tem prejel naslov šampiona odprte kategorije. Drugi dve zmagovalni oljčni olji v tej kategoriji sta buga Olea d’Istria Martine Veršnik iz Izole in Oleum Vitae Nina Činića iz Buj. Za istrsko belico je šampionski naslov za olje QQLYN Q prejel Danijel Stojković Kukulin iz Kopra, za leccino Janko Bočaj in za oljčno olje iz ekološke pridelave Arsen Jurinčič.

Najbolj všečno oljčno olje po izboru novinarjev in gostincev je leccino Zdenka Hrvatina iz Kort. Med desetimi najbolje ocenjenimi oljčnimi olji so še pridelki Franca Morgana iz Grintovca, Luke Pucerja (Turistična kmetija Tonin) iz Puč, družine Lisjak iz Kopra in kmetije Lupić iz Bal.