Loading...

V Londonu nagradili slovenske mehurčke

Trije pokalni zmagovalci ter 20 zlatih, 28 srebrnih in dve bronasti medalji – to je izkupiček slovenskih pridelovalcev penin na angleškem ocenjevanju Glass of Bubbly.

Znani so rezultati mednarodnega ocenjevanja penečih vin, ki so ga londonski organizatorji primerno poimenovali Glass of Bubbly (kozarec penečega).

Ocenjevanje se od drugih podobnih vinskih tekmovanj razlikuje predvsem po tem, da prijavljena vina ne le ocenjujejo, temveč jih uvrstijo v posebne kategorije glede na njihov slog oziroma priložnost, ob kateri bi se najbolj prilegla: od klasičnih in elegantnih ter svežih in sadnih do takšnih, ki jih je najbolje piti na prvem zmenku.

Slovenske penine najboljše v treh kategorijah

Posebnih kategorij je 18, v treh od teh pa so na letošnjem ocenjevanju slavile slovenske penine: Zlata radgonska penina Selection brut nature je zmagala v kategoriji energičnih in živahnih penečih vin, teranova penina Tera iz štanjelske kleti Kobal je slavila v kategoriji meditativnih penečih vin, Jernejeva penina iz šentjernejske kleti Karlovček pa je prevladala v razredu penečih vin, ki jih je treba piti na prvem zmenku.

Kot slovensko so sicer označili tudi peneče vino Trois, ki je zmagalo v kategoriji penečih vin z izrazitimi lesnimi notami, vendar gre za vino, ki ga prideluje Đordano Peršurić iz Višnjana v hrvaški Istri.

Peneče vino leta je angleško

V vsaki od kategorij so podelili tudi zlate, srebrne in bronaste medalje, slovenske penine so osvojile 20 zlatih, 28 srebrnih in dve bronasti (vse dobitnike najdete tukaj), razglasili pa so tudi skupnega zmagovalca. Peneče vino leta 2021 prihaja iz angleške kleti Fox & Fox v grofiji Sussex, gre za peneče vino letnika 2015 iz chardonnayja in modrega pinota, ki so ga napolnili za znanega angleškega trgovca s siri Paxton & Whitfield.

Foto: Pixabay