Loading...

Restavracija Cubo: ko najboljši kuhajo za najbogatejše

Ljubljanski Cubo se počasi, a zanesljivo spreminja v vrhunsko restavracijo za bogatejši sloj prebivalstva. K takšni publiki seveda sodijo natančno pripravljena hrana, veliko parkirišče in izbrana vinska karta.

Prvi mož Cuba Boštjan Trstenjak se je v svoji gostinski karieri spopadel z marsikatero težavo, zdaj pa počasi in zanesljivo gradi vrhunsko restavracijo, brez katere v Ljubljani ne bi več šlo. Celo med koronakrizo je bil Cubo prvi, ki je razumel pravo razsežnost možnosti poslovnih sestankov, hkrati pa so se ves čas trudili s kosili, ki jih je bilo mogoče odnesti domov. V zadnjem času je razlika edino v tem, da lokal, ki dejansko živi od dobro situiranih poslovnežev in mojstrov, ki na ogled postavijo svoje nove avtomobile, ob sobotah ni odprt.

Cubo je eden redkih lokalov v Ljubljani, ki imajo separeje za bolj privatne sestanke, in tudi to mu dviguje ceno na trgu restavracij. Če smo natančni, ima na tej ravni v Ljubljani edino konkurenco nasproti državnega zbora, v Maximu.

Naj ponovimo: separeji, možnost parkiranja in solidna vinska karta. Pomembna razlika je tudi v tem, da je hrana v Cubu enostavnejša in da so porcije znatno večje, predvsem ko gre za orjaške krožnike testenin, ki veljajo za prvo izbiro v lokalu. V zadnjem času so ob lokalu, kljub bližini zelo prometne Šmartinske, našli tudi prostor za dve vrsti simpatičnih teras, kar se je zdelo še pred letom ali dvema nemogoče.

Začeti velja s šampanjcem, čeprav imajo še nekaj drugih, tudi slovenskih penečih vin. V zadnjem času so priljubljene polovične stekleničke Mumma ali Billecart-Salmona, če pa imate več časa in seveda denarja, so možnosti zelo odprte. Ob ledeno hladnem Billecartu se je miza počasi polnila: voda, oljčno olje Monterosso ter kakšnih pet vrst kruha v obliki bombetk in polžkov, zraven pa že uveljavljen pogrinjek sveže zelenjave z majonezno-gorčično pomako.

Goveji karpačo

V preteklosti smo za hladen uvod radi naročili pašteto s tartufi in medom, ki pa se je zaradi porabe kruha vedno znova izkazala za preveč nasitno. Tokrat smo začeli lažje. Goveji karpačo je bil že na pogled izjemno privlačen, še posebej tanke rezine so segale čez ves veliki krožnik, v sredini so za svežino skrbeli avokado, rezine svežega jabolka in redkvice.

V kategoriji hladnih predjedi je treba omeniti tudi tunin tartar, ki ga v obliki tortice postavijo na avokadovo kremo, spremljajo ga sveže redkvice, rdeča pesa in sezam, na mizi pa je tudi sojina omaka, ki daje jedi azijski pridih in priokus.

Tunin tartar

Velja še omeniti, da je ena najbolj priljubljenih in najuspešnejših Cubovih hladnih predjedi morski tris, v katerem se tuni, lahko tudi na več načinov, pridruži dnevno aktualna morska scena, ob tem pa velja spet omeniti, da so porcije velike, cene posameznih jedi iz hladnega začetka pa se gibljejo med desetimi in 15 evri.

Namesto juhe ali pa kot njene variacije smo se tokrat veselili špargljeve kreme v dveh različicah: za mesojede so jo bogatili popečeni šparglji, oviti v panceto, konfitiran paradižnik in rumenjak, pri morski različici so špargljem priložili pokrovače in beljak. Izjemna spomladanska improvizacija.

Špargljeva krema in beli šparglji s panceto

Cubova vinska ponudba je zelo široka, obsega tako vrsto domačih kot tujih imen. Mi smo tokrat izbrali Jermannovo Tunino, bogato in dišečo zvrst sauvignona, chardonnayja, rebule ter malvazije, ki je podprla za nekatere najboljši del Cubove ponudbe – testenine.

Črni pljukanci so z gamberi, špinačo in sušenim paradižnikom, klasični pljukanci pa s sušenim paradižnikom in govedino. Porcije so konkretne, težko bi jim rekli topla predjed, cene testeninskih krožnikov pa so nekaj pod 20 evri.

Pljukanci z govedino in sušenim paradižnikom

Ko govorimo o glavnih jedeh, je pri Cubu pogosta izbira biftek, ki z mnogimi prilogami preseže 30-evrsko znamko, podobno priljubljene in prestižne so morske ribe, naša zadnja izbira pa je bila prav tako posebna: hobotnica z radičem v omaki portovca z ocvrtim briejem.

Hobotnica v omaki portovca z ocvrtim briejem

Portovec je lahko vsaj v epizodni vlogi tudi pri sladici, kjer se je zlahka srečal z eno najboljših tort na našem gostinskem trgu, z rahlo “taščino torto” (čokolada in orehi), pa tudi osvežilno pavlovo, čeprav smo zadnjo pokrili kar s hišnim džintonikom.

Pavlova z jagodičevjem in vaniljevim sladoledom

Povzetek

Prestižna, bolj ali manj mediteranska restavracija, kjer kraljujejo testenine, rižote in solate. Ne gre za visoko avtorsko kuhinjo, temveč so na prvem mestu vrhunske sestavine, tehnično brezhibna izpeljava in do popolnosti uravnoteženi okusi. Pripravite vsaj 50 evrov na osebo, brez pijače.

Vinska karta je razmeroma široko zastavljena. In čeprav je vmes najti tudi drage ali zelo drage steklenice iz tujine, prevladujejo naša vina, vsaj ducat vin je odprtih na kozarec.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Restavracija Cubo

Šmartinska cesta 55, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 521 15 15