Loading...

Ste med tistimi, ki vino pijejo z ledom?

Kozarec svežega ohlajenega belega vina je gotovo eden najbolj osvežujočih poletnih napitkov. A kaj storiti, če vino ni bilo v hladilniku, žeja pa je precej huda?

Mnogi pomagajo tako, da vino redčijo z mrzlo vodo, najsi bo z mehurčki ali brez, nekateri pa si pri tem pomagajo z ledenimi kockami. Za večino ljubiteljev vina je to ena najhujših žalitev za vinarja in vino, kar si jih lahko nekdo privošči, saj ledene kocke vino razredčijo in mu ublažijo okus in uničijo aromatiko.

Kot so zapisali v reviji Decanter, je po besedah najboljših evropskih sommelierjev to ena najbolj motečih navad gostov v gostilnah in restavracijah. Kljub temu pa so rezultati raziskave, ki so jo opravili med svojimi bralci, precej presenetljivi. Zgolj 75 odstotkov je namreč takšnih, ki vina ne bi nikdar ohladili z ledenimi kockami.

Prvi šampanjec “on the rocks”

Vino z ledom očitno postaja poletni trend. Navajeni smo bili sicer bevand in špricerjev, hlajenja vina z ledom pa ne, čeprav je sem pa tja moč opaziti kakšnega podjetneža, ki si tudi v kakšni imenitni restavraciji vino hladi z ledom.

V ta namen je sicer šampanjska hiša Moët & Chandon že pred leti razvila in poslala na trg Moët Ice Impérial Rosé, prvi rosé šampanjec na svetu, ustvarjen z namenom, da se ga prelije čez ledene kocke. A pri tem projektu do zdaj niso imeli veliko posnemovalcev.

Za tiste, ki niso ravno ljubitelji ledu v vinu, pa še vedno ostanejo stari načini hlajenja vina. Za najučinkovitejšega velja, da steklenico potopite v mrzlo vodo, ki ji dodajte še obilico ledenih kock, še hitreje pa naj bi šlo, če je voda slana.

Foto: Pexels