Loading...

V Brdih rebuli nazdravili tudi z letnikom 1957

V Brdih so priredili že peto izvedbo prestižnega dogodka Brda – Home of Rebula, ki s čezmejno avtohtono vinsko sorto rebulo združuje vinarje ene regije iz dveh držav – Slovenije (Brda) in Italije (Collio).

Letos je svoje najboljše interpretacije briškega terroirja predstavilo 13 vinarjev z obeh strani meje: Marjan Simčič Edi Simčič, Dolfo, Ferdinand Wines, Ščurek, Klet Brda, Zanut, Moro, Medot, Erzetič iz Slovenije ter Kristian Keber, Gradis’ciutta in Jermann  z  italijanske strani Brd.

Prizorišče uvodnega neformalnega srečanja letošnjega Masterclassa je bil v vinski kleti Ferdinand, kjer so gostje za prvi vtis okušali rebule svežih letnikov 2021, ter postregel s fantastičnimi kulisami zahajajočega sonca nad skoraj celotnim terroirjem, saj gre za eno najvišje ležečih domačij.

Strokovni udeleženci iz Japonske, Velike Britanije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije so dan začeli z neposredno jutranjo izkušnjo v vinogradu, kjer jim je eden najpomembnejših akademskih poznavalcev terroirja Brda in rebule dr. Denis Rusjan, izredni profesor na oddelku za agronomijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, predstavil značilnosti, zaradi katerih so briška vina edinstvena.

Uroš Peterc, direktor Konzorcija Brda, je goste pozdravil v Vili Vipolže pred pričetkom osrednjega dela ekskluzivnega vinskega dogodka, težko pričakovano vertikalno degustacijo rebul 2018-2021.  “V Brdih imamo 1900 hektarjev vinogradov in pridelamo osem milijonov litrov vina, med katerimi dobro četrtino predstavlja prav rebula. Kar 28 odstotkov prebivalstva se ukvarja s proizvodnjo vina. Tukaj z vinom živimo in imamo rebulo res radi,”je povedal Peterc in poudaril tri pomembne zgodovinske trenutke za rebulo – prvega predstavlja prva omemba rebule v rimskih časih, drugi je letnica 1787, ko je bila izdelana cesarska klasifikacija rebule, ki je opredelila devet različnih razredov, in zadnja je leto 2017, ko se je pred petimi leti prvič zgodil Masterclass, ki je letos v svoji peti izvedbi postal visoko prepoznaven ekskluziven vinski dogodek enega najvznemirljivejših terroirjev za bela vina na svetu – Brda.

Sledila je vertikalna degustacija izbranih vin sodelujočih vinarjev, Masterclass, ki sta ga vodila Gašper Čarman, eden najvidnejših vinskih strokovnjakov v Sloveniji, lastnik vinske distribucijske mreže, uvoznik tujih vin in najboljši sommelier Slovenije v letih 2013 in 2015 in Caroline Gilby, Master of Wine iz Velike Britanije, priznana avtorica s področja vinarstva, specializirana za vina Srednje in Vzhodne Evrope.

Predstavila sta najprej štiri klasične rebule: Klet Brda – Rebula Quercus 2021, Dolfo – Rumena Rebula 2021, Moro – Rebula 2020, Zanut  – Rebula 2019, sledila so zrela vina: Gradis’ciutta – Sveti Nikolaj Rebula 2019, Jermann Brda Rebula 2018, Ferdinand Rebula Época 2020, Medot Rebula Golden Époque 2020, Ščurek Rebula Up 2020, Edi Simčič Rebula Fojana 2019, Klet Brda – Rebula Bagueri Superior 2019, Erzetič Orbis Rebula 2018, za konec pa so predstavili še dve vini, za katere je značilen podaljšan stik s kožico Marjan Simčič – Rebula Opoka Medana Jama Cru 2019 in Kristian Keber Brda 2019.

Marjan Simčič in italijanski vinski strokovnjak Luca Gardini

Gala večer je bil posvečen odpiranju velikih polnitev in starih letnikov v štirih sklopih: penina kot aperitiv (Medot: Millésime 2012; Dolfo: Spirito), letniki od 2019 do 2016 (Moro: Margherita 2019, Jermann: Visvik 2016, Edi Simčič: Fojana Rebula 2017, Gradis’ciutta: Collio Reserva 2017; Kristian Keber: Brda 2017), letniki od 2013 do 2007 (Ščurek: Rebula Up 2013; Marjan Simčič: Rebula Opoka Medana Jama Cru 2012; Erzetič: Amfora Belo 2011; Zanut: Rebula 2011; Ferdinand: Rebula Época 2007) ter najstarejša rebula v Brdih letnik 1957.

Zaključno večerjo z rebulami velikih letnikov je posebej za to priložnost ustvaril Uroš Fakuč, kuharski mojster in lastnik vrhunske restavracije Dam v Novi Gorici, ki nosi Michelinovo zvezdico.

Vrhunec večera je bilo odprtje najstarejše rebule v Brdih, letnik 1957. Ob tej priložnosti je spregovoril župan občine Brda Franc Mužič, ki se spominja trgatve tega letnika, ko je bil še otrok: “To so bili časi, ko so bile trgatve precej kasneje v letu – oktobra, bilo je mraz in trgali smo v bundah. Pri letniku 1957 se spominjam, da so takrat kmetje prvič pripeljali grozdje v klet, tam pa so ga predelali v prvo vino v kleti.”

Rebula letnik 1957 je prva letniška rebula ohranjena v Kleti Brda, nastala pa je pod taktirko očeta rebule Zvonimirja Simčiča z domačije Medot, ki je bil dolgoletni direktor zadružne kleti. Bil je med prvimi, ki je videl v rebuli potencial in verjel v njo ter ostal zapisan kot zaslužen za ohranitev sorte – prav to je bila njegova prva steklenica.

Izkušene in spretne roke enologa Kleti Brda Darinka Ribolice in vodje sommelierjev večera so odprle tri steklenice rebule letnika 1957. “Težko je opisati vino, ki je starejše od tebe. Izjemna lastnost tega vina je, da je še živo in se še razvija. Ko je bilo to vino stekleničeno, ni bilo namenjeno staranju, ni bilo tako pripravljeno. To pomeni, da je kakovost rebule pomagala temu vinu preživeti tako dolgo časa, in hkrati kaže, da ima rebula potencial, da se razvija. Kislost je še tu. Vonj je seveda drugačen, kot bi pričakovali, a je močno, zaokroženo vino, ki je doseglo tako visok nivo, da bo še dolgo ostalo v tej kondiciji,” je povedal Ribolica ob zdravici z najstarejšo rebulo, ki jo je mogoče okušati.