Loading...

Kako je nastal espresso martini

Koktajl, ki v zadnjih letih doživlja pravo renesanso, naj bi navdihnila ena najbolj slavnih manekenk vseh časov.

Espresso martini je v zadnjih letih postal ena najbolj trendovskih mešanih pijač in je v vseh barih, ki kaj dajo nase, v vrhu ponudbe. Pravzaprav ne gre za “pravi” martini, saj ne vsebuje ne džina ne vermuta, ampak je koktajl na osnovi vodke ter, jasno, kave.

Kot o večini koktajlov tudi o espresso martiniju kroži več legend, kako naj bi nastal oziroma kdo naj bi ga izumil. Najpogostejša oziroma menda najverjetnejša zgodba je ta, da ga je konec 80. let namešal barman Dick Bradsell v londonskem Fred’s Clubu.

“Wake me up, and then fuck me up”*

Kot je Bradsell povedal v več intervjujih, je nek večer k točilnemu pultu prišla takrat še zelo mlada in dokaj neznana manekenka Kate Moss in mu dejala, da želi pijačo, ki bi jo “najprej zbudila, nato pa zjebala.”*

Ker so bili v tistem času zelo priljubljeni koktajli na osnovi vodke, je tudi za tega Bradsell izbral vodko, ji dodal espresso, kavni liker in malo sladkornega sirupa. Legenda je bila rojena.

Recept za espresso martini

  • 50 ml vodke
  • 30 ml kavnega likerja, kot je Kahlua
  • 20 ml sladkornega sirupa
  • 1 močan espresso

Vse sestavine zlijte v šejker z ledom, dobro premešajte in precedite v ohlajen kozarec. Koktajl lahko okrasite z nekaj kavnimi zrni.