Loading...

Žari na oglje Kingstone – romantika z vonjem in okusom po ognju

Kar za romantične duše pomeni sprehod ob morju, po možnosti ob žarečem sončnem zatonu, ali poležavanje ob kaminu ob mrzlih zimskih nočeh, za ljubitelje vrtnih piknikov in ljubiteljske žarmojstre predstavlja okus jedi s specifičnim vonjem po oglju in dimu.

Verjetno se le redki ne spominjajo, kako so kje v naravi, v avtokampu ali na domačem vrtu, pripravljali pojedine s pomočjo žara na oglje; kako so pokale trske, ko se je vnel zmečkan časopis, in kako se je zakadilo, ko so se oglje ali briketi vsuli na razplamtel ogenj. Potem je prišla na vrsto še kakšna revija, kos kartona ali morda plavutka za razpihovanje žerjavice.

Danes so žari na oglje, zlasti Kingstonovi, lepši, bolj kakovostni in predvsem varnejši od tistih iz vaše mladosti, a še vedno prinašajo navdih nostalgije. Izdelani so z najsodobnejšo tehnologijo: osrednje gorilne posode so emajlirane s porcelanom, na pokrovih imajo termometer, spodaj pa posodo za pepel.

Na rešetkah z različnimi premeri, ki so kromirane in izdelane iz jekla najvišje kakovosti, pa lahko pripravite različne jedi, bodisi z mesom, ribami ali zelenjavo. Celo kakšno dobro sladico je mogoče speči na njih.

Karkoli boste pripravili za svoje goste, ste lahko prepričani, da vam ob uporabi žarov Kingstone ne bo prav nič kapljalo in curljalo na razžarjeno oglje; prav tako vam ne bo treba z vodo ali pivom krotiti ognjenih zubljev, ki želijo zažgati vašo najljubšo jed.

Lahko celo izbirate: žari so namreč v kabrioletni obliki, kar pomeni brez pokrova ali s pokrovom. Na vrhu tistih s pokrovi so luknjice, ki jih po potrebi odpirate ali zapirate in določate pretok zraka, s čimer omogočate nastavljanje temperature peke, pod žarom pa je še praktična odlagalna polica.

Za boljšo mobilnost vseh Kingstonovih žarov na oglje poskrbita še dve praktični kolesi, zato lahko žar pripeljete na osrednje prizorišče vrtne zabave hitro in varno. Lahko pa ga peljete celo na krajši ali daljši izlet. Skupaj z družino in psom, s katerim sta skrivaj zmenjena, da vam včasih kaj “po nesreč” pade z žara, za kar vam bo večno hvaležen in vas bo še z večjim veseljem vodil na sprehode.

Žari na oglje so prilagojeni tudi najnovejšim tehničnim trendom peke na tovrstnih napravah: svoje najljubše dobrote, s katerimi želite očarati prisotne, lahko pečete na kar tri načine naenkrat. Na direkten ali indirekten način, v ponvi ali na rešetki. Kakor pač kdo želi.

Pri direktni peki svoj izbor zelenjavnih ali mesnih poslastic pečete neposredno nad ogljem; tako se meso, zelenjava ali ribe hitro zapečejo. Pri indirektni peki pa oglje umaknete in hrano prekrijete s pokrovom – peka na ta način je podobna kot v kuhinjski pečici.

Lahko pa greste še korak dlje in v posebno posodico nalijete vodo, ki bo ob stiku z vročino izparevala, tako da se bo vaša dobrota pekla in kuhala naenkrat. Temu postopku v vrhunskih kuhinjah, tudi takšnih z Michelinovimi zvezdicami, rečejo peka v konvektomatu. Če torej želite očarati svoje goste in hkrati ohraniti romantiko, so žari na oglje Kingstone resnično prava izbira.