Loading...

Slovensko-hrvaški večer ob 25. obletnici dveh znanih kleti

Pred nekaj dnevi sta v restavraciji Nobilion v Iki pri Opatiji praznovala Ivica Matošević in Matjaž Lemut – njuni vinski hiši, Matošević in Tilia, sta obe dopolnili po 25 let.

Obletnico je zaznamoval izbor njunih penin, grape, portovca ter desetih vin vse od mladih sauvignonov do vin iz lastnega arhiva. Lemut je predstavil merlot Black Label iz leta 1999, Matošević pa se je odločil za chardonnay Anima iz leta 2000. Vinska lista večera je okronala tudi dve prelomnici, in sicer 25 let od javnega odprtja prve Matoševiće steklenice mladega vina Mladuh, ki so ga prvič postregli v puljskem Valsabbionu, takrat najboljši hrvaški restavraciji, ter 25 let od vstopa sivega pinota Tilia na vinske karte – prvi so ga stregli v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono.

Matošević in Lemut sta dejavna tudi v širši vinski stroki. Lemut, strokovnjak za modri pinot in eden najpomembnejših enologov – svetovalcev na tem področju, je ustanovitelj prvega in edinega festivala modrega pinota Modri Les Noirs v regiji, ki združuje vinarje iz več kot 10 držav. Poleg vin Tilia se Lemut podpisuje tudi pod številna druga vina – med njimi je najbolj prepoznavna oranžna malvazija Santa Elena iz vinske hiše Ipša in frankovka iz kleti Enosophia (do nedavno Feravino).

V poklon delu Lemuta in Matoševića je Nobilionov kuharski mojster Dino Knežević kreiral sedemhodni meni, posebnost večerje je bila dvojna vinska spremljava vsake jedi.

Ob večerji je Lemut predstavil še svoje prvo peneče se vino EL – Emperor of Love (Brut Nature, Rose), ki ga zaznamuje pristop imenovan MyBio, kar preprosto pomeni prijazno do človeka in narave. Etiketo za EL je oblikoval največkrat nagrajeni slovenski oblikovalec Žare Kerin.

Ob zaključku večera sta Ivica Matošević in Matjaž Lemut sklenila, da njuna zgodba predstavlja “posebnostih dveh pokrajin, ki sta si istočasno tako blizu po tradiciji in dediščini ter izrazno tako različni kot njuna avtorja.”