Loading...

Poslovil se je oče najslavnejših keksov v Jugoslaviji

Petar Tutavac je bil avtor priljubljenih keksov Domaćica in soavtor recepta za kekse Plazma, ustvaril pa je tudi prve jugoslovanske grisine.

V 88. letu starosti je umrl Petar Tutavac, človek, ki je ustvaril najslavnejše kekse v nekdanji Jugoslaviji – priljubljeno Kraševo Domaćico.

Tutavac, ki se je rodil pri Opuzenu v današnji Hrvaški, se je izdelave keksov učil v Krašu, nato pa dokončal še Kraševo višjo konditorsko šolo, kjer je diplomiral prav z receptom za Domaćico. Keksi so sicer pozneje dobili več različic, osnova pa je ostala prav takšna, kot si jo je Tutavac v 50. letih prejšnjega stoletja zamislil v svojem diplomskem delu.

Pozneje ga je kariera odpeljala v Srbijo, najprej je delal v Leskovcu v tovarni Toma Kostić, kjer je ustvaril prve grisine v Jugoslaviji, nad katerimi so bili menda navdušeni tudi Italijani.

Tovarna Bambi in keksi Plazma

Nato pa je Tutavac v Požarevcu ustanovil tovarno keksov Bambi in zaslovel z novim izdelkom – keksi Plazma. “Medtem ko sem razvijal otroške kekse na osnovi sojine moke, sem razmišljal o novem izdelku, ki bi bil s sestavinami in hranilno vrednostjo nekaj povsem novega,” je pred nekaj leti povedal za časopis Slobodna Dalmacija.

Kot je pojasnil, so keksi Plazma nastali kot nadgrajena različica italijanskih keksov Plasmon. Italijani nad tem sicer niso bili ravno navdušeni, a je Tutavac nato z njimi dosegel kompromis: “Mi smo lahko proizvajali Plazmo, a je nismo smeli izvažati v Italijo, Italijani pa svojega Plasmona niso smeli uvažati k nam.”