Loading...

Sting med najboljšimi oljkarji v Italiji

Italijanska kulinarična institucija Gambero Rosso je med najboljša oljčna olja uvrstila tudi pridelek s toskanskega posestva Il Palagio, katerega lastnik je glasbeni superzvezdnik Sting.

Italijanska revija Gambero Rosso, ki izdaja tudi priljubljeni vodnik po italijanskih oštarijah, bo prihodnji teden podelila priznanja najboljšim italijanskim oljkarjem. Seznam vseh najvišje ocenjenih bo na voljo v vodniku Oli d’Italia 2022, že zdaj pa so razkrili, da bo med dobitniki najvišjega priznanja, treh listkov oziroma tre foglie, tudi britanski glasbenik Gordon Sumner, bolj znan kot Sting.

Oljčniki pod toskanskim soncem

Stinga bodo nagradili za olje, pridelano na njegovem posestvu Il Palagio v toskanski regiji Chianti, ki sta ga z ženo Trudie Styler kupila leta 1997, tam pa ob oljčnem olju pridelujejo tudi vino in med. “Naši oljčniki imajo več sto let dolgo tradicijo, z obilico truda in predanosti pa so bili obnovljeni in so zdaj spet v polni rodnosti,” sta Sting in Trudie zapisala na spletni strani posestva, “za to se lahko zahvaliva predvsem upravitelju najinega posestva Paolu Rossiju, ki vztraja, da oljčnikov ne smemo namakati. S tem je dela veliko več, a je tudi kakovost olja neprimerljivo višja.”

V zahtevnem letu 2021 pridelali le sto litrov

Nagrajeno olje je pridelano iz sorte frantoio, zaradi zahtevnosti lanskega letnika pa so ga pridelali in napolnili pičlih sto litrov. Nekaj ga bo mogoče poskusiti tudi prihodnji teden, na sejmu oljčnih olj in drugih kmetijskih pridelkov, ki bo potekal v okviru največjega vinskega sejma Vinitaly v Veroni in kjer bo Gambero Rosso podelil nagrade. Šušlja se, da bosta tam tudi Sting in njegova žena.

Foto: il-palagio.com