Loading...

Vinitaly v znamenju oranžnih vin

11. aprila bo na sejmu Vinitaly v Veroni, enem najpomembnejših vinskih festivalov v Evropi, dan za oranžna vina. V Verono prihajajo tudi pionirji tovrstne pridelave, katerih vina pozna ves svet.

Na vodeni degustaciji se bo v ponedeljek v Veroni predstavilo 12 vinarjev, na mini festivalu OrangeWineFestival@Vinitaly – Walk around Tasting pa kar 39. Približno polovica bo slovenskih kleti, ob njih pa celotno združenje pridelovalcev rebule iz Oslavja in še kleti iz drugih delov Italije, iz Hrvaške, Avstrije, Srbije in Gruzije. Zanimanje poklicne publike je izjemno, tudi zaradi tega, ker Vinitaly sodelovanju z Orange Wine Festivalom namenja posebno naklonjenost.

Ozaveščeni vinarji, med katerimi so številni svojevrstni vitezi sonaravne in trajnostne pridelave, so s svojim delovanjem med prvimi v kmetijskem sektorju začeli opozarjati na ključnost zavedanja pomena delovanja v čim večjem sozvočju z naravo. V minulem obdobju, ko se je krepilo gibanje sonaravni pridelavi naklonjenih pridelovalcev na eni in potrošnikov na drugi strani, se je marsikomu zdelo, da gre za romantični pristop, ki vključuje zgolj peščico najbolj tenkočutnih. V času epidemije se je slika popolnoma spremenila: potrošniki, ki so prej kupovali zgolj po ceni in ne glede na poreklo, so se ozavestili, kako pomembno je imeti pridelovalca kakovostne hrane v svoji bližini.

Prihaja izolski oranžni festival

Dogodek v Veroni bo obenem napoved matičnega OrangeWineFestivala v Izoli, na katerem se bo v petek, 29. aprila, v renesančnem ambientu Manziolijevega trga predstavilo prek 50 vinarjev, pridelovalci drugih kmetijskih pridelkov, gostinci in rokodelci. Na predvečer festivala, 28. aprila, bo v Kopru svetovna premiera dokumentarnega filma Call it Amber, ki prinaša zgodbo o koreninah in sodobni podobi oranžnih vin. Film je delo produkcijske hiše Studio Alp iz Maribora.

Na OrangeWine Festival @VinItalija – Walk around Tasting se bodo s svojimi vini predstavili: Anatolikos (Grčija), Atelier Kramar (Slovenija), Batič (Slovenija), Bikicki (Srbija), Blažič (Slovenija), Bordon (Slovenija), Burja (Slovenija), Chateau Bruale (Gruzija), Clai (Hrvaška), Emeran Reya (Slovenija), Georg Nigl (Avstrija), Gordia (Slovenija), Guerila (Slovenija), Ipša (Hrvaška), Korenika&Moškon (Slovenija), Lodi Corazza (Italija), Marjan Simčič (Slovenija), Marof (Slovenija), Montanar (Italija), Movia (Slovenija), Ploder-Rosenberg (Avstrija), Polič (Slovenija), Prus (Slovenija), Ribolla di Oslavia – Dario Prinčič, Fiegl, Gravner, Il Carpino, La Castellada, Primosic, Radikon (Italija), Rojac (Slovenija), Sclavos (Grčija), Slavček (Slovenija), STeraS (Slovenija), Svetlik (Slovenija), Štemberger (Slovenija), Uibel (Avstrija), UOU (Slovenija), Zaro (Slovenija).