Loading...

Vinitaly v oranžnem

Na vinskem sejmu Vinitaly v Veroni se je pod okriljem Orange Wine Festivala predstavilo 39 vinarjev iz Slovenije in drugih držav s prek 120 sonaravno pridelanimi belimi maceriranimi (oranžnimi) vini. Predstavitev je naletela na izvrsten mednarodni odmev in velik odziv zlasti v italijanskih medijih.

Dan za oranžna vina na 54. mednarodnem vinskem sejmu Vinitaly v Veroni, kjer je letos kar 4400 razstavljavcev, je bil ponedeljek. Orange Wine Festival je pripravil dva dogodka: poglobljeno vodeno degustacijo (Masterclass), na kateri je bilo ob uvodu enologa Primoža Lavrenčiča s posestva Burja v Vipavski dolini predstavljenih 12 vin iz Slovenije (Marof, Zaro, Movia, Rojac, Burja, Slavček in Štemberger), Avstrije (Ploder-Rosenberg), Srbije (Bikicki), Hrvaške (Clai), Italije (Dario Prinčič) in Gruzije (Chateau Bruale). Degustacija je bila razprodana, na čakalni listi pa je bilo veliko več imen kot je bilo sedežev v dvorani v Palaexpo na veronskem sejmišču.

Predvelikonočno vzdušje s Tomažem Kavčičem

Drugi del popoldneva je potekalo srečanje 39 vinarjev s kupci in novinarji z vsega sveta. Med drugimi je svoja vina predstavilo vseh sedem članov Združenja pridelovalcev rebule iz Oslavja, ob vinih iz Slovenije, Avstrije, Italije, Gruzije, Srbije in Hrvaške pa so bila v okušanju tudi vina dveh grških kleti. Ob vinskih trgovcih in novinarjih so degustacijo med drugimi obiskali Roberto Luongo, generalni direktor italijanske državne izvozne in investicijske agencije ICE in Giovanni Mantovani, generalni direktor družbe Veronafiere s sodelavci. Predvelikonočno vzdušje na degustaciji pa je pričaral Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu s svojo kolombo (velikonočnim kolačem).

Dogodek v Veroni je bil obenem napoved matičnega Orange Wine Festivala, ki bo v petek, 29. aprila, v Izoli.