Loading...

San Rocco: razkošje po istrsko

Že pred desetletjem ali več je bil butični istrski hotel San Rocco s svojo restavracijo pravo odkritje za slovenske pa tudi italijanske turiste. Ugotovili smo, da se še vedno čvrsto drži med najboljšimi v Istri.

Hotel San Rocco je natančno urejena destinacija, klasika, ki lahko v romantični Brtonigli ponudi podoben mir in razglede kot najlepše italijanske lokacije v Apuliji, Toskani ali Bazilikati. V San Roccu so bili med prvimi, ki so nadgradili ponudbo istrskih konob in začeli kuhati moderno hrano, ki je, jasno, še vedno poudarjala sestavine, značilne za Istro.

Pa ne govorimo zgolj o solidni kuhinji. Govorimo o prijaznem hotelu z notranjim in dvema zunanjima bazenoma na slikovitem mediteranskem vrtu, govorimo o pokuševalnici oljčnih olj, ki odlično zaznamujejo tudi samo restavracijo.

Da bi se stvari odvrtele še topleje, je bil ob našem obisku zadnje dni februarja v sobi prižgan kamin, čeprav je bilo na soncu že kar toplo.

Bazeni, kamin, kozarci Riedel, krožniki Rosenthal, štiri vrste hišnega oljčnega olja, piranski solni cvet in vinska karta, na kateri je četa šampanjcev. Vse govori o tem, da San Rocco niti približno ni obcestna konoba, kjer mimogrede nekaj narežejo in natočijo poceni malvazijo.

Ne, pri San Roccu, če ne želite šampanjca, dobite več kot solidno peneče vino Blanc de Moi (malvazija in beli pinot) iz velike istrske kleti Laguna za več kot spodobnih pet evrov za kozarec.

Ne presuha kapljica najavlja meni sedmih jedi, ki v času belih tartufov stanejo 790 kun (okoli 100 evrov), zdaj ko so bele zamenjali sicer izvrstni črni zimski, v našem primeru orjaški tartufi, pa se cena menija spusti na še vedno visokih 85 evrov.

Za pozdrav so ob penečem vinu prinesli ocvrt cmok iz krompirjevega testa, polnjen z mladim ovčjim sirom, ki so ga podložili z zelenjavno kremo in mu priložili čips iz buče. Simpatični, celo malce nasiten prigrizek je napovedal prvo jed z menija, battuto oziroma tatarski istrskega goveda boškarin.

Začinijo ga s soljo in poprom, oljem in vinskim kisom, nato pa nanj natančno nanesejo majonezo z oljčnim oljem, rumenjakovo kremo in sladko čebulo. Jed, ki je hkrati vizualno učinkovita in okusna, ravno prav bogata in obenem sveža. Hišna oljčna olja in puhast beli kruh sta v tistem trenutku le pika na i.

Battuta boškarina

Medtem je profesionalno zadržani, a prijazni natakar že odpiral Matoševićevo belo Grimaldo (steklenica je 35 evrov), istrsko zvrst, v kateri kraljuje malvazija ob kapljici chardonnayja in sauvignona. Tradicionalno bogato pitno vino veterana istrske vinske scene.

Rahlo preslana črna ričota z na trakce narezanimi jadranskimi lignji z žara, peteršiljevo majonezo, ocvrtim peteršiljem in limono je bila simpatična, še bolj simpatična pa je bila naslednja topla predjed. Ravioli z rakovico, politi z zanimivo bogato omako špinače in pomaranče, ki jim je za teksturo družbo delal še drobljenec kruha.

Črna ričota z jadranskimi lignji in peteršiljem
Ravioli z rakovico in omako iz špinače in pomaranče

In potem je sledila prva jed s tartufi, sicer hišna klasika: v soli pečen in izdolben krompir, polnjen z jajcem in oblit s krompirjevo omako. Pri mizi na to že tako kar nasitno kombinacijo nastrgajo črni zimski tartuf in mera je polna.

V soli pečen krompir z rumenjakom in tartufi

Bela Grimalda je nato pospremila še oradele s polento, ocvrtimi kaprami in dagnjami, ki v povezavi z gosto ribjo juho tvori jed z imenom ribji brodet, ki pa po svoji strukturi bolj spominja na ribji golaž.

Ribji brodet

In če je to prva glavna (ribja) jed, se ob kozarčku cabernet franca 2013 iz lokalne kleti Capo pojavi tudi glavna mesna jed. Gre za predelan osso buco, meso telečje krače, ki ga obdajata pire sladkega krompirja in demi-glace omaka. Tudi v tem primeru pomaga zimski črni tartuf, menda za belim drugi najbolj cenjeni tartuf.

Gigantski zimski črni tartuf

Pred sladico je prispel še osvežilen sorbet gozdnih sadežev, k hišnemu momjanskemu muškatu 2012, res ekstremno sladkemu vinu, pa postrežejo svojo priredbo tiramisuja v obliki velikega kavnega zrna, ki mu pomaga lešnikova krema.

Tiramisu

Povzetek

Razmeroma draga in razkošna istrska restavracija je v vseh pogledih daleč od konob, hkrati pa ponuja klasične istrske sestavine, kot so oljčno olje, tartufi, ribe, boškarin in malvazija, jih duhovito obarva in poudari pomembne elemente.

Vinska karta ni poceni, a je na njej vse, kar je treba vedeti o Istri in o hrvaških vinih nasploh. V ponudbi je kar nekaj slovenskih vin pa tudi nekaj tuje kapljice.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 5/5

Hotel & restavracija San Rocco

Srednja ul. 2, 52474 Brtonigla, Hrvaška

Telefon: +385 52 725 000