Loading...

Vino meseca: črna rebula classic 2018

Črna rebula iz vinske hiše Erzetič iz Višnjevika v Goriških brdih je vino iz stare briške sorte, ki ji rečejo tudi pokalca.

Črna rebula naj bi v Goriških brdih po nekaterih zgodovinskih zapisih uspevala že v srednjem veku, na neki poroki naj bi vino iz pokalce stregli gostom že leta 1282, bolj intenzivno pa se jo je v teh krajih sadilo predvsem v 19. stoletju. Črno rebulo sicer poznajo tudi na italijanski strani Goriških brd pod izrazom schioppettino, samo ime pokalca pa naj bi ta sorta, ki je iz Brd izginila po drugi svetovni vojni, dobila zaradi svoje nenavadne lastnosti, ker naj bi jagoda grozda v ustih slišno počila, če jo pregriznemo.

Črno rebulo so na italijanski strani začeli oživljati v sedemdesetih letih, pri nas pa šele leta 2012, ko je družina Erzetič zasadila prve trse. Leta 2016 so iz grozdja pridelali prvo briško črno rebulo.

Značilnosti:

  • stil vina: 100% črna rebula
  • država: Slovenija
  • regija: Goriška brda
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 13,5 %

Za Erzetičevo črno rebulo classic iz leta 2018 velja, da je vino po ročni trgatvi 12 mesecev zorelo v sodih barrique, maceracija je trajala tri mesece. Vino ima temno rubinasto barvo z zamolklo vijoličastimi odtenki. Je izjemno polnega okusa z nevsakdanjo cvetico, ki spominja na vijolice, poper in začimbe s pridihom noči skrivnostnega Orienta.

Ujemanje s hrano:

Divjačina, meso na žaru, vampi, paštete, testenine s pekočimi omakami in sladice s čokolado.

Cena:

17,10 €, naprodaj je v spletni vinoteki vinotekabrda.si.