Loading...

Vino meseca : malvazija Pivol 2019

Sočna in mineralna malvazija s Pivola, ki je že v času Beneške republike veljal za vrhunsko in eno najbolj rodovitnih vinorodnih leg na področju Izole.

Družina Zaro živi v Izoli že od leta 1348, kar sporoča letnica, upodobljena na družinskem grbu. Pridelavo vina pa pri Zarovih vodi Matej, ki je že tretja generacija vinogradnikov in vinarjev v tej družini. Njihovi vinogradi in oljčniki se razprostirajo na površini 25 hektarjev, na legi, imenovani Pivol, ki velja za eno najlepših leg v slovenskem delu Istre in od koder se razprostira pogled na skoraj celotno slovensko obalo, tržaški zaliv in italijansko obalo vse do Gradeža.

Značilnosti:

  • stil vina: bogato belo, sorta malvazija
  • država: Slovenija
  • regija: Istra
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 14 %

Malvazija Pivol 2019 je sočna in mineralna malvazija s Pivola, ki je že v času Beneške republike veljal za vrhunsko in eno najbolj rodovitnih vinorodnih leg na področju Izole. Danes so trte vinogradih obdelane na ekološki način, povprečna obremenitev po trsu je en kilogram grozdja. Izbrano in dozorelo grozdje po pecljanju mesec dni macerirajo v hrastovih sodih iz slovenskega hrasta, po lahkem stiskanju v istih sodih zori še 18 mesecev na grobih drožeh, nakar sledi krepčanje okusa v steklenicah. Prav zato je vino intenzivno zlatorumene barve, s poudarjeno aromo zrelih breskev in notami akacijevega medu, vanilje, mandljev in kandiranih pomaranč.

Ujemanje s hrano:

Surove ribe, raki in školjke, riba v pečici, belo meso z blagimi omakami, testenine z morskimi sadeži.

Cena:

22 €, naprodaj je v spletni vinoteki okusiistre.com.