Loading...

Vino meseca: pošip Dalmatian Dog 2021

Pošip je ena najstarejših in najbolj cenjenih sort belega grozdja, ki se povezuje z otokom Korčulo.

Po legendi je pošip pred 150 leti odkril lokalni kmet iz vasi Smokvica, prav ta sorta vina pa je leta 1967 postala prvo hrvaško belo vino z zaščitenim geografskim poreklom. Danes sorta pošip postaja iz leto v leto vse bolj popularna in pomembna sorta v Dalmaciji, in to ne samo na otoku Korčula, temveč tudi na Hvaru, Pelješcu in Braču.


Preberite tudi: Kje jesti na Korčuli: palače in restavracije proti konobam in vinotekam


V osrčju vasi Smokvica pošip prideluje vinska hiša Merga Victa, ki je vinu nadela simpatično ime Dalmatian Dog in primerno domiselno etiketo s psom dalmatincem.

Značilnosti:

  • stil vina: pošip
  • država: Hrvaška
  • regija: Dalmacija
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 13 %

Grozdje za pošip Dalmatian Dog 2021 prihaja iz skupno 200 vinogradov, ki ležijo na nadmorskih višinah med 40 in 160 metri. “Dalmatinski pes” je suho belo vino zlato rumene barve in, kot pravijo poznavalci, lahko na vonju občutimo izrazite arome cvetlic, agrumov ter mediteranskih zelišč. Trgatev letnika 2021 je bila opravljena že konec avgusta in zaradi visokih temperatur zaključena pred 8. uro zjutraj, ročno obrano grozdje je bilo ohlajeno in selekcionirano v kleti, fermentacija pa je potekala 3 do 4 tedne pod strogim nadzorom temperature pri 15°C, čemur je sledilo dvomesečno mešanje finih usedlin.

Ocene:

Decanter 2022 – bronasta medalja

Ujemanje s hrano:

To vino pride najbolj do izraza postreženo na temperaturi med 10 in 12 stopinj, je odlična spremljava vseh mediteranskih jedi od morskih krožnikov in jedi s šparglji do zelenjavnih rižot in testenin. Je pa tudi prijeten sopotnik krožnikov z azijsko hrano.

Cena:

12,26 €, na prodaj v trgovinah Interspar Slovenija ali na Spar.si.