Loading...

Dvorec Zemono postal ambasada šampanjca Krug

Znamenita hiša prestižnih šampanjcev Krug je v imenitno družbo svojih ambasad sprejela dvorec Zemono, kjer Gostilno pri Lojzetu vodi kuharski mojster Tomaž Kavčič. S tem so postali prva in za zdaj edina ambasada tega šampanjca v regiji Adriatic.

“Ambasade Krug so podaljšek naše hiše, so del družine, zato je sprejem novih članov, še posebej na novih trgih, za nas vedno zelo poseben in čustven trenutek,” je ob sprejemu nove članice poudaril Olivier Krug, direktor hiše Krug in predstavnik šeste generacije te legendarne družine.

“V svetovno mrežo Krug Ambassades se uvrstijo le tiste restavracije, hoteli in bari, ki svojim gostom nudijo nepozabne trenutke ob uživanju v vrhunskih kulinaričnih stvaritvah, ki jih spremlja kozarec šampanjca Krug,” je pojasnil, “kuharski mojstri, ki postanejo naši ambasadorji, si z nami delijo vrednote mojstrstva in spoštovanja individualnega karakterja vsake sestavine. Seveda so tudi strastni ljubitelji naših šampanjcev, ki jih s ponosom vidimo na njihovih vinskih kartah.”

Olivier Krug

Tomaž Kavčič je Olivierju zaupal, da je strasten ljubitelj šampanjcev Krug že več kot tri desetletja in je z njimi obeležil tudi svojo 50-letnico. “Najboljši šampanjec, kar sem jih v življenju pil, je bil Krugov 1996 Clos du Mesnil in sprejem v mrežo Krug Ambassade zame in za vso ekipo Gostilne pri Lojzetu in Dvorca Zemono pomeni veliko čast, za katero smo izjemno hvaležni. Veselimo se novih idej in sodelovanj, ki jih prinaša članstvo v tej navdihujoči skupnosti,” je dejal Kavčič, ki ga kmalu čaka njegovo prvo srečanje s Krug ambasadorji v Budimpešti. Cilj mreže Krug Ambassade namreč ni le povezovanje restavracij, barov in hotelov s hišo Krug, temveč tudi med seboj, s čimer želijo krepiti izmenjavo idej, spodbujati kreativnost in ustvarjati nova sodelovanja.   

Tomaž Kavčič je sprejem v elitno družbo pričakal na dvorcu Zemono, v družbi hčerke Sare Kavčič in sommelierja Anžeta Kristana, ki je izpostavil, da je Gostilna pri Lojzetu edina lokacija v Sloveniji, kjer šampanjce Krug strežejo na kozarec. “Vsakič, ko odpremo steklenico Kruga, dobim mravljince, to je res zelo čustveno doživetje,” je dejal Anže, ki se še posebej veseli dostopa do redkejših steklenic, kar je ena od prednosti vključenosti v mrežo Krug Ambassade. 

Anže Kristan ter Tomaž in Sara Kavčič

Maison Krug je sicer edina hiša šampanjcev, ki ima v ponudbi sedem šampanjcev enakih ravni kakovosti, pri čemer vsak izmed njih predstavlja svojstven izraz narave, ki nudi nepozabno doživetje. “Pri naših šampanjcih ni hierarhije. Imajo sicer različne cene, a višja cena ni odraz še višje kakovosti, temveč redkosti,” je poudaril Olivier Krug. Hišo je že leta 1843 ustanovil Joseph Krug, vizionar in nekonformist, ki je razumel, da je pravo bistvo šampanjca čisti užitek. Njegov cilj je bil ustvariti najboljše šampanjce, in to vsako leto, ne glede na vsakoletne klimatske razmere.

Svoje sanje je uresničil tako, da se je poglobil v karakter vsake parcele vinogradov, upošteval njihove posebnosti in hkrati zgradil obsežen arhiv “reserv” mnogih različnih letnikov. Njegov pristop do pridelave šampanjcev je bil izviren, saj se je namerno oddaljil od pojma vinskega letnika, da bi lahko vsako leto ponudil kar najbolj poln izraz šampanjca. Uresničevanju njegovih sanj se je posvetilo naslednjih pet generacij družine Krug in še obogatilo vizijo ustanovitelja.