Loading...

Gostilna Mrak: nedeljska klasika v senci najboljših Dolenjcev

V Ratežu pri Novem mestu je nekaj zanimivih gostiln, za raženj najbolje poskrbijo pri Mraku, tipični slovenski gostilni za nedeljska kosila.

Med mnogimi dolenjskimi gostinskimi destinacijami je v rahli senci najboljših gostilna Mrak, v vasici Ratež, kjer ji družbo delata soseda – Vovko s kombinacijo domače in moderne kuhinje ter Šeruga z eno najprijaznejših turističnih kmetij pri nas. Pri Mraku veliko stavijo predvsem na raženj (pred časom smo solidno jagnjetino že preizkusili), pa tudi na govejo juho in enostavne mesnine.

Ker smo v Ratež prispeli v nedeljo popoldne, očitno malce prepozno, so nam vse tri hišne specialitete ušle. Na odojka in jagenjčka z ražnja za 10 oziroma 11 evrov ter pražena jetra smo morali pozabiti in zato smo žalost utapljali v trškogorski penini iz kleti Cvelbar (20 evrov na steklenico).

Menda suha in na začetku ne dovolj hladna kapljica se težko meri z najboljšimi v teh krajih, a ne Kozinca ne Slapšaka na vinski karti niso imeli. Po okusu so bližji Isteniču in slajšim štajerskim peninam, ponudijo celo Frangeževe breskove in jagodne mehurčke. Nam nekaj bližja je ponudba belih vin, a je v vseh rubrikah več nekaj dražjih primorskih in štajerskih kot dolenjskih vin.

Še nekaj naj omenimo, preden se posvetimo hrani. Pri gostilni Mrak zaračunajo tudi vodo iz pipe, podobno kot v Ljubljani pri prestižni Sushimami, kjer podobno zapišejo, da gre za postrežnino. In tudi cena je enaka: evro za liter vode iz pipe. Naj omenimo, da je pri nas voda zapisana v ustavo, in se lotimo dišeče izvrstne hišne salame (sedem evrov), ki lahko ob pomoči izvrstnega mehkega belega kruha zadovolji vsaj dve osebi.

Salama, siri in tris paštet

Naročili smo jo skupaj s tremi simpatičnimi paštetami, izjemno postrvjo, klasično divjačinsko in njeno pikantno prijateljico. Zraven so bile kumare, hrenov namaz, nepotrebne in gotovo nedolenjske olive in dva sira, ki ju niso znali natančno predstaviti, pa bi morali, eden od sirov je bil namreč z orehi, ki veljajo pri našem omizju za alergen element.

A hladne jedi so kljub nekaterim manjšim pripombam dosegle svoj namen in potešile prvo lakoto. Sledili sta zelo korektni juhi, obe v starinskih posodah emo. Naj izpostavimo že kar redko prežganko z jajcem, ki spominja na mladost in je tudi pri Mraku ena najboljših jedi, čeprav je ne začinijo na polno in tudi kumine je manj, kot narekuje nam znani recept. Povsem brez odstopanja od originalnih zapisov je tudi goveja juha z zelo tankimi rezanci in korenjem.

Prežganka

Pa druge jedi na žlico? V našem primeru jih je zastopal velik, a preveč generičen divjačinski golaž s sicer velikimi kosi mesa, ki ga ocenijo na zelo spodobnih osem evrov. Bolj nam je ugajala zelo nasitna ajdova kaša v družbi jurčkov za deset evrov. Gostilna Mrak se pri toplih predjedeh največkrat izkaže z gobami, imajo pa tudi različne testenine za kakšnih deset evrov na krožnik.

Presenetljivo, le nekaj dražje so mesnine. Zrezki so lahko že po devet evrov, pod deset so tudi pohani, za evro ali dva jih podraži jurčkova omaka, ramstek je 15 evrov, divjačina je pod 20 evri, biftki se začnejo pri 20 evrih. Poceni za državo, ki pri cenah hrane v gostilnah tekmuje s Švico in Avstrijo. Je pa treba dodati, da priloge zaračunajo posebej. Solate so okoli tri evre, enake cene veljajo za pečen krompir. Mi smo jedli ogromen in lepo rožnato pečen ramstek, medtem ko je telečji zrezek z žara prispel prepečen, česar tudi mednarodni prilogi ajvarja in čebule nista mogli v celoti rešiti.

Ramstek

Več kot očitna nedeljska gneča nam izpred nosu ni odnesla le mesa z ražnja, ampak tudi najbolj priljubljeno sladico, jabolčni zavitek. Naša odprava se je zato lotila slastnih palačink z marmelado in palačink z orehi (štiri evre). Preskočili smo hišno (prekmursko) gibanico in raje zmazali še kepico domačega sladoleda.

Palačinke z marmelado

Povzetek

Gostilna za nedeljska kosila, ki si je uspešno izborila prostor med zdaj že zelo znanimi mojstri kuhe na Dolenjskem. Stavijo na jedi z ražnja, imajo pa ob bogatih juhah na mizah mnoge mesne jedi po znosnih cenah. Obed z juho, mesom, prilogo in sladico dobite že za 25 evrov na osebo.

Vinska karta ima na voljo mnoga najboljša slovenska vina, veliko je briških, vipavskih in štajerskih, nekaj tudi domačih, čeprav se zdi, da imajo ravno v kategoriji lokalnih vin še nekaj možnosti za napredek.

Ocena: 3/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 3/5

Gostilna Mrak

Sela pri Ratežu 18, 8321 Brusnice

Telefon: 07 334 64 30