Loading...

Poklon modremu pinotu v Idriji

21. in 22. oktobra se bo v Kendovem dvorcu v Idriji na festivalu Modri – Les Noirs, edinem festivalu modrih pinotov v jugovzhodni Evropi, zbralo 25 vrhunskih vinarjev, pridelovalcev modrega pinota.

Obiskovalci bodo lahko okusili 100 najbolj kreativnih modrih pinotov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in BiH ter se udeležili mojstrskih delavnic priznanih vinskih kritikov.

Masterclass modrih pinotov

Vrhunec dogajanja organizatorji napovedujejo za soboto, ko bo potekal masterclass, mojstrska delavnica, kjer bo 10 izbranih vinarjev, med njimi tudi Lan Kristančič iz vinske hiše Movia in Aljoša Jakončič iz vinske hiše Carolina Jakončič, predstavilo dvojico svojih modrih pinotov. Masterclass z naslovom Modri pinot – ogledalo časa je prva in edina mojstrska delavnica v Sloveniji in regiji JV Evrope, posvečena samo modrim pinotom, vodita pa jo glavni organizator festivala Matjaž Lemut, TILIA Estate – Hiša pinotov, in britanski vinski strokovnjak Quentin Sadler.

Velika imena iz Burgundije

Dogodek ima tudi bogat spremljevalni program. V nedeljo sta na voljo dve delavnici, Modri pinoti iz Côte de Beaune, domovine velikih imen burgundskih modrih pinotov z vzhoda Francije, kjer bodo obiskovalci okusili pet odličnih vzorcev iz kleti, kot sta Domaine Louis Latour in Domaine des Héritiers Louis Jadot, ter delavnica Miquela Hudina, ameriškega vinskega pisca in člana komisije na največjem svetovnem ocenjevanju Decanter World Wine Awards, ki bo govoril o tem, kako objektivno oceniti modri pinot, ki velja za mistično in zapeljivo vino.