Loading...

Zaveza naravi v Izoli

Orange Wine Festival je na zadnji aprilski petek v Izolo privabil številne ljubitelje sonaravno pridelanih vin z vsega sveta.

Kot pravijo organizatorji, sam festival na pragu drugega desetletja delovanja izkazuje mednarodno razsežnost, visoko kakovost predstavljenih vin in kulinarične ponudbe, obenem pa je referenčna prireditev tako za profesionalce iz sveta vina in gastronomije kot za navdušene in poglobljene ljubitelje vin.

Sonaravna pridelava

Na Orange Wine Festivalu v Izoli se je s svojimi vini predstavilo 67 vinarjev iz sedmih držav s prek 230 vzorci belih maceriranih vin. Nekdanje ribiško mestece, ki je bilo vselej znano tudi po vinu, je tradicionalni gostitelj najbolj mednarodnega vinskega dogodka v Sloveniji, ki v pomembni meri izkazuje trende v vinskem svetu, ki narekujejo sonaravno pridelavo vin z občutkom za okolje in krajino. Prav te atribute v izdatni meri ponuja Orange Wine Festival, zato ne čudi, da so Izolo konec tedna preplavili ljubitelji oranžnih vin z vsega sveta, tudi iz Amerike in Azije.

Dobro vino se pridela z rokami

Ob otvoritvi festivala sta svoj odnos in trajnostno zavezo sodobni pridelavi vin izpostavila vidna predstavnika dveh generacij vinarjev. Giorgio Clai iz Krasice v hrvaški Istri, ki je nedavno izpregel od dela tako v vinogradu kot v kleti, je mladim vinarjem sporočil, da se dobro vino pridela z rokami, zato naj jih ne moti, če so žuljave in umazane od zemlje in grozdja, naj uporabljajo glavo in naj ne obupajo, četudi bo težko. Matej Zaro, predstavnik festivalskega organizacijskega odbora, pa je dodal, da sonaravna pridelava ponuja številne priložnosti ter da je festival pomagal pri uveljavitvi vin in vinarjev iz regij ob severnem Jadranu in vse srednje Evrope.

Kulinarična festivalska falanga

Okusno popoldne na Manziolijevem trgu so dopolnili številni kulinarični ponudniki, med njimi Janez Kodila z ekipo, Tomaž Kavčič s sodelavci iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono in Kruh in Vino v Vili Vipolže, Špacapanova hiša, Placito Risano, Stara gostilna, Golden Ring Cheese, Kogo, BioSing, Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, Mlekarna Planika, Alpija in drugi.