Loading...

Piran je dobil svojo sladico

V začetku decembra je tudi Piran dobil svojo avtentično sladico, ki so jo poimenovali Š’torta po sorti avtohtone istrske oljke.

Projekt piranske sladice so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva zasnovali v Mestni kavarni Piran, kjer jo tudi strežejo, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem Kristian Zule iz piranske Stare gostilne.

Š’torto je obogatil s karamelo, ki ji je dodal piransko sol, in z oljčnim moussom. “Pri ustvarjanju recepta me je vodil mediteranski temperament Pirana, ki je glavni vir navdiha tudi v moji kuhinji. Tu so se ljudje že od nekdaj posvečali pridelavi soli in oljk, zato sem si zadal kar velik izziv, kako iz teh sestavin pričarati sladico,” je pojasnil na prvi pogled nenavadno izbiro soli in oljk za osnovo sladice piranski kuharski mojster Zule.

Pa sorta oljke štorta? Ta je že dolgo prisotna na območju Istre, ime pa je ta avtohtona domača sorta oljke dobila po italijanskem poimenovanju za obliko njenega ploda, ki je ukrivljen (storto = ukrivljen).