Loading...

Slovenske gostilne z najlepšimi razgledi 2023

Zbrali in izbrali smo gostinske postojanke, ki nimajo zgolj dobre jedače in pijače, ampak to ponujajo tudi na izjemno slikovitih točkah.

Nazadnje smo se z razgledi ukvarjali davnega leta 2020, ko smo ob razgledih govorili tudi o urejenih gostinskih vrtovih in terasah. Tokrat smo se lotili zgolj razgledov, ki imajo v nekaterih tujih kulinaričnih vodnikih skoraj enako težo kot hrana ali vinski list. Pri nas je hrana še vedno na prvem mestu – če bi ocenjevali zgolj razglede, bi bile na prvem mestu planinske koče, ki so velik del leta zaprte in ki nimajo ravno nadpovprečne gostinske ponudbe.

V primerjavi z lestvico, ki je bila objavljena julija 2020, so na tokratni tri spremembe, izpustili smo gostilne, ki so v prenovi, ki imajo zgolj lep vrt oziroma teraso ali pa tiste, ki so spremenile koncept. Nedvomno pa boste v vseh spodaj naštetih gostilnah kljub povsem različni ponudbi dobro jedli.


Gostilna pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Vipavska dolina postaja žepna Toskana z mnogimi gostilnami, vinogradi in majhnimi kmetijami. Že pot skozi dolino po avtocesti je ena bolj slikovitih pri nas. Najlepšo pozicijo je že pred stoletji zavzela plemiška rodbina Lanthieri, ki se je v teh krajih naselila v 15. stoletju. Govorimo seveda o njihovem lovskem dvorcu Zemono, v katerem kuha in gosti Tomaž Kavčič, za mnoge najboljši kuhar pri nas, ki ima v gostilni tudi eno najpopolnejših vinskih kart v Sloveniji. Na gričku je torej slikovit lovski dvorec, poletni razgled izpod mogočnih arkad pa seže na eni strani po Vipavski dolini do severnih robov kraške planote, na drugi strani proti zahodu gre pogled do Čavna, opazujete lahko vzhodni rob Trnovske planote do Otlice, Kovka in Predmeje, proti vzhodu gre pogled na zahodno pogorje Nanosa. Zemono oziroma gostilna pri Lojzetu, ki tam domuje, je za naše kraje izjemno natančno urejen lokal, zato je že pogled na hribček z vinogradi, na vrhu katerega stoji urejen zgodovinski objekt, nekaj posebnega. Cena daljše degustacije je okoli 100 evrov.


Milka (Kranjska Gora)

Restavracija Milka z razgledom na jezero Jasna in gore v ozadju je že dolgo pomemben del kranjskogorskega turizma. V zadnjem času so kar konkretno spremenili ponudbo, dolga leta se je tod kuhala prestižna mednarodna kuha, zadnji dve generaciji pa sta začeli kuhati avtorsko, sedanji mojstri so prenovili tudi sobe in zelo dvignili cene ter vse skupaj ovenčali z Michelinovo zvezdico. A na srečo je ostala terasa, s katere lahko med degustacijo (deset jedi je 160 evrov) opazujete šopek slovenskih očakov, kot da bi se jih lahko dotaknili z roko.


Restavracija Strelec (Ljubljana)

Igor Jagodic, povezan z orjaško gostinsko skupino Kaval, že nekaj časa kraljuje v stolpu Ljubljanskega gradu, kjer je pozimi v ličnih prostorih prijetno toplo in brez dvoma okusno, če govorimo o hrani. A prava zgodba se začne v toplem vremenu, ko postavijo mize na grajsko obzidje. Lepšega pogleda na Ljubljano proti severu ni. Škoda, da v tem času ob množici turistov skoraj ni mogoče dobiti mize, čeprav sta avtorska kuhinja z Michelinovo zvezdico in natančno izbrana vinska ponudba, ki ju ponujajo pri Strelcu, na voljo tudi našim obiskovalcem. Devet hodni meni stane 120 evrov.


Penzion Sinji vrh (Kovk)

Še nedolgo nazaj je bilo na Sinjem vrhu (1002 m), kakšnih 15 minut vožnje iz Cola proti Trnovskemu gozdu, mogoče dobiti zgolj klasična in obilna nedeljska kosila ter morda kakšno joto. Nova generacija je to spremenila. Sinji vrh ima zdaj izvrstne sire Golden Ring, solidno vinsko ponudbo vipavskih vin in sledljiv scenosled jedi z domače in bližnjih kmetij. Jota s klobaso je malo prek deset evrov, degustacija jedi z vini okoli 50 evrov. Razgled: s Sinjega vrha je videti Tržaški zaliv, Vipavsko dolino in Kras. Ob lepem vremenu, ko se sčisti ozračje, pa celo trg Sv. Marka v Benetkah.


Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Za kakšnih 50 evrov se boste na vrtu ali v notranjosti malega hotela v Goriških brdih že kar dobro najedli. Če boste sobo v hotelu ali mizo v pripadajoči gostilni lahko sploh rezervirali, saj sta ob koncih tedn kronično razprodana. Ob tradicionalnih mesninah, ki jih pripravlja gospodar, strežejo izvrstna lokalna in družinska vina. A kar nas danes zanima: s terase, na kateri je tudi manjši bazen, je božanski pogled na hribčke z vinogradi, ki postajajo vse bolj zaščitni znak Slovenije.


Taverna (Svetinje)

Kakšnih 30 evrov pripravite in pri Dinu Kruhobercu se boste ob razgledu na jeruzalemske griče boste dobro, po domače najedli. Pozimi v notranjosti hiše med stenami, obdanimi s težkim lesom, poleti pa na eni najlepših teras v Sloveniji. Pogled na vse strani najlepših slovenskih vinskih gričkov celo presega ponudbo najboljših in najbolj nasitnih prleških jedi (narezek iz tünke, globajova žüpa, ajdovi žganci, postržjača, prleška gibanica, ajdova pogača …). Če boste imeli srečo boste ob pokušini prleških vin dobili celo sobo.


Restavracija Kamin (Belvedere)

Restavracija visoko nad Izolo ima s svoje terase gotovo najlepši pogled na naše morje. Na pobočju pod teraso imajo svoje oljke, v kleti pa lepo število izvrstnih steklenic lokalnega, slovenskega in tujega vina. V kuhinji imajo razumljivo predvsem recepte morske, največkrat jadranske kuhinje. Morda je edina težava v tem, da, kot mnoge restavracije pri nas, prevečkrat menjajo ekipo, tudi če je zmagovalna. Trenutno za tri jedi morske jedi in sladico računajo kakšnih 70 ali 80 evrov, ki jih, če se le da, zapravite na terasi z razgledom.


Gredič (Ceglo)

Slovenski televizijski gledalci poznajo dvorec Gredič iz televizijske serije Ena žlahtna štorija, poznavalci pa kot velik projekt poslovneža Jurija Schollmayerja, ki mu na koncu ni šlo vse ravno po načrtih. Schollmayerja ni več, v njegove čevlje zdaj stopajo že drugi ali tretji lastniki, ki se zdijo manj ambiciozni, zato tudi ni povsem jasno, kam bo šla kulinarika v hotelu, ki ima tudi eno najlepših vinskih kleti pri nas. Jasno, ostala je restavracija s teraso, ki ima neverjeten pogled na obe strani (našo in italijansko) Goriških brd.


Restavracija Blejski grad (Bled)

Na Bledu je nekaj restavracij, ki z različnih točk ponujajo pogled na jezero. Recimo Julijana, restavracija hotela Toplice, ki je na sami obali, ali restavracija hotela Triglav 1906 pri železniški postaji visoko nad jezerom. A zdi se, da je na najboljši poziciji družina Jezeršek, ki ima v restavraciji ob poletni terasi nad jezerom tudi veliko razgledno okno, ki gosta kar potegne k otočku sredi jezera. Degustacija šestih jedi, ki jih pripravljajo na blejskem gradu, vas bo stala 77 evrov. Glavne mesne jedi so od 25 do 36 evrov.


Restavracija 9 (Bled)

Družina Šolak, ki je kupila blejsko igrišče za golf, je postavila nove standarde tako pri igralcih kot pri tistih, ki želijo samo nekaj pojesti. Kavbojke in športni čevlji so v jedilnici prepovedani. Temu primerne so tudi zadnje cene, ki so jih objavili na spletu. Cene glavnih jedi so okoli 40 evrov, testenine tudi po 35 evrov, najdražje rižote so po 45 evrov. Drago. A s tem plačate tudi za razgled na bližnje očake in na zeleno preprogo, ki jo potem, ko odidejo golfisti, zasedejo zajci in srne. Eden najlepših razgledov na Gorenjskem.


Preverite še: Vsi naši izbori najboljših restavracij in gostiln