Loading...

V Bauhaus po mikrozelenjavo in visoke grede

Smernice današnjega modernega življenja narekujejo, da mora biti najboljše, kar prihaja iz rastlinskega sveta na naše mize, pridelano na lastnem vrtu ali čim bližji njivi.

Če pa nimamo niti vrta niti sosedov, ki bi nam omogočali nabavo svežih sestavin za kulinarične kreacije iz domače kuhinje, nam ni treba obupati. Kljub temu si namreč na vsakodnevnem jedilniku lahko zagotovimo dovolj sveže zelenjave in začimb, in sicer v obliki mikrozelenjave ali mikrozelenja, kakor moderno imenujemo nov prehranjevalni trend.

Woman cutting microgreens at the kitchen, freesh ingredients for salad

Mikrozelenjavo, naj bodo vrtnine, poljščine, zelišča ali druge divje užitne rastline, ki jih režemo še v fazi rasti, so prehranski strokovnjaki oklicali za novodobno superživilo, bolje pa jo poznajo tisti, ki zahajajo v prestižne restavracije, saj kuharski mojstri z njo pogosto lepotičijo in bogatijo krožnike. Če pa bolj kot na restavracijski blišč prisegamo na idilo lastne prehranjevalne verige, lahko te mini-rastlinice povsem preprosto pridelamo kar na svoji okenski polici.

V Bauhausu imajo namreč na voljo pestro izbiro semen in rastnih podlag, na katerih lahko vzgojimo svoje vitaminske in mineralne bombe, saj velja, da je po hranilni vrednosti že manjši šopek mikrozelenjave vreden toliko kot cela skleda solate.

Fresh microgreens salad on beige stone backgrund. Healthy food concept. Selective focus

Visoke grede proti bolečinam v križu in roparskim polžem

Za vse, ki posedujejo balkon, teraso ali atrij, imajo v Bauhausu na voljo tudi visoke grede, ki so tako kot vzgoja mikrozelenjave v cvetličnih loncih postale nepogrešljiv del pridelave domačih dobrot. Največja prednost visokih gred pred klasično pridelavo na vrtu je v tem, da so vsa vrtnarska opravila mogoča brez sklanjanja, za kar nam bosta naša hrbtenica in križ hvaležna do konca življenja.

Druga prav tako imenitna lastnost visokih gred pa je, da naših rastlinic ne bodo mogli doseči roparski polži in drugi nepovabljeni primerki iz živalskega sveta škodljivcev. Bauhausove visoke grede so različnih dimenzij, zato so kot nalašč, da si najljubšo zelenjavo in zelišča za obogatitev naših jedi – ali zgolj popestritev prostorov z barvitimi in opojnimi cveticami – vzgojimo kjerkoli zunaj.

EVE2022_TV_Kamnpagne_3

Te grede so estetske, izdelane iz naravnega lesa, umetne mase ali jeklene pločevine, zato jih lahko uporabljamo tudi kot dekorativna korita za rastline v atriju, na balkonu ali terasi, kjer jih bodo občudovali od daleč in od blizu.

Visoke grede so najrazličnejših dimenzij, na voljo so nam tudi takšne, v katerih si lahko uredimo čisto pravi vrt in so opremljene z nastavljivimi okenskimi pokrovi oziroma ventilatorji; spet druge, denimo visoke grede Biohort, narejene iz jeklene pločevine, pa lahko hitro in enostavno povežemo z aluminijastimi kotnimi profili z vgrajenimi tirnicami. Tako jih kot nekoč lego kocke sestavimo v pravo vrtičkarsko kompozicijo, za katero ne bomo potrebovali prav nič inženirskega znanja, saj jo lahko postavimo v pičlih desetih minutah z le osmimi vijaki, ki – zahvaljujoč modernemu dizajnu – sploh niso vidni.

Zaradi pocinkane pločevine bo naša nova greda odporna ne samo proti polžem, ampak tudi proti rji in drugim vremenskim vplivom, zato ne bomo potrebovali dodatne zaščite pred vlago. S pomočjo praktičnih drsnih sten lahko visoko gredo prav tako izjemno hitro izpraznimo ali napolnimo z novim substratom in novimi priboljški v obliki zelenjave, zelišč ali dišečega cvetja.