Loading...

Kozjanski džin slavil na mednarodnem festivalu žganja

Pretekli konec tedna so pri Stični priredili 1. mednarodni festival žganih pijač. Na premiernem dogodku Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije je prvak festivala postal Jurij Klakočar – lastnik znamke Gineral.

V Lavričevi koči na Gradišču nad Šentvidom pri Stični je na mednarodnem festivalu žganih pijač ljubitelje kakovostnih žganih pijač in proizvajalce pozdravila priznana poznavalka svetovnih žganj Majda Debevc in poudarila pomen žganjekuhe: “Žganjekuha je naša kulturna, in – kot sama pravim – tudi naravna dediščina. Nekaj časa smo jo zanemarjali, a zdaj je čas za njeno obujanje. Največja težava pri žganjekuhi je nekonsistenca; destilaterji morajo najti svoj slog in vztrajati pri njem – če jim bo to uspelo, bodo zagotovo našli svoj prostor na trgu in pri ljubiteljih žganih pijač.”

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije je na prvem mednarodnem festivalu žganih pijač na podlagi strokovne analize več kot 200 vzorcev iz devetih držav (Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Madžarske, Romunije, Italije in Slovenije) podelilo priznanja, kolajne in pokale najboljšim v desetih kategorijah.

Najboljšo slivovko je proizvedel Ljubiša Ljubojević, ki je bil najboljši tudi v kategorijah destilat marelice in destilat kutine, najboljšo viljamovko je proizvedel Ivica Tunjić, najboljši tropinovec Tadej Kavalič, najboljši vinjak Boštjan Gabor, najboljši destilat grozdja Jožef Pulai, najboljši drugi destilat (s paradižnikom) Lajči Penhofer, najboljši liker (medeni) Blaž Sobočan, najboljši džin pa Jurij Klakočar, ki je osvojil tudi naslov prvak festivala.

Naziv prvaka festivala je odnesel Jurij Klakočar

Jurij Klakočar in partnerica Tadeja, ki sta vzpostavila blagovno znamko Gineral (kozjanski džin), proizvedeta pa približno 500 steklenic džina na leto, poudarjata prave sestavine: “Pomembno je imeti dobro osnovo, torej prave sestavine, kot je čim bolj nevtralno žganje. Sestavine, ki jih dodaš, pa prinesejo tisto pravo.”