Loading...

Najboljša malvazija na svetu ni iz Istre

Znani so zmagovalci ocenjevanja vin pred Vinistro, največjim in najpomembnejšim vinskim festivalom na Hrvaškem, ki bo v Poreču med 5. in 7. majem.

Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju vin in žganih pijač so zmagovalce izbirali med 700 vzorci (317 malvazij iz sedem držav, 325 ostalih vin ter 58 žganih pijač), o najboljših pa je odločalo 90 ocenjevalcev iz 17 držav. Nagrado za najboljšo svežo malvazijo je dobila poreška klet Kadum, v kategoriji  zrelih malvazij pa malvazija Sonata riserva 2020 iz rovinjske kleti Dobravac.

V kategoriji svežih teranov je zmagala klet Fakin, v kategoriji zrelih teranov pa Benvenutijev Livio Benvenuti 2019. Šampionski naziv med svežimi refoški je osvojila slovenska klet iz Pobegov Jogan, največje presenečenje med vsemi pa so pripravili Italijani, saj so z nazivom Best in Show, torej za najboljše vino ocenjevanja razglasili vino italijanske sorte malvasia delle lipari z Eolskih otokov, ki so jo kot desertno vino oziroma passito Na’jam pridelali v vinski hiši Cantine Colosi.

Priznanja za Santomas in Vinakoper

Do lani so na tekmovalnem ocenjevanju v Poreču podeljevali le zlate medalje, za vina, ki so prejela najmanj 90 točk, lani pa so uvedli še platinasto nagrado za vina, ki so prejela najmanj 95 točk. Letos sta se s platinasto nagrado okitili dve vini iz Vižinade – Pilatova malvazija sur lie iz leta 2019 in Dekićeva malvazija iz letnika 2020 ter maderia Justino’s Malvasia Colheita 2019. Ob Benvenutijevem muškatu San Salvatore iz 2017 so platinasto medaljo dobili še trije refoški: refošk iz vinske hiše Prelac in dva slovenska – Santomasov refošk 2020 in refošk Capris 2020 iz kleti Vinakoper. Platinasto medaljo v kategoriji žganih pijač pa so podelili destilarni Aura iz Buzeta za Fernet Amaro 78.