Loading...

Top 10: najboljše hotelske restavracije v Sloveniji

V razvitih turističnih deželah velja, da imajo imenitni hoteli najboljše restavracije. Pri nas je dolgo veljalo ravno nasprotno, a se stvari spreminjajo. Zdaj je dobrih hotelskih restavracij v Sloveniji že kar nekaj.

Hotelirji v Sloveniji vedno bolj razumejo, da hotelska kulinarika ne pomeni (le) polpenziona in da zahtevni gostje, ki plačajo sobo s petimi zvezdicami, hočejo tudi večerjo s petimi zvezdicami. Zbrali smo deset tistih, ki to počnejo najbolje.

In le opomba: na lestvici so le restavracije v hotelih, medtem ko objektov, ki imajo zgolj nekaj sob za vsak primer, nismo upoštevali.

Kempinski Palace (Porotorož)

Sophia, hotel Kempinski Palace

V izvrstnem hotelu s petimi zvezdicami in pol je kar nekaj lokalov, najvišje pa je seveda Sophia, restavracija, kjer strežejo moderno kuhinjo z bogatimi sestavinami. To počnejo v eni najrazkošnejših jedilnic pri nas, poleti pa na enem najlepših sredozemskih vrtov. Za večerjo prihranite okoli 85 evrov na osebo. Mimogrede, vinska karta je izvrstna.

Grand Hotel Union (Ljubljana)

Restavracija Atelje, ki je sicer le delno pod okriljem hotela Union, ima ustvarjalnega kuharja, ki se trudi s pravoverno moderno kuhinjo ob pomoči zanimive vinske ponudbe (skoraj ducat različnih šampanjcev odprejo na kozarec). Kosila so v okolici 20 evrov, najdražje degustacije gredo tja k 90 evrom.  

Hotel Perla (Nova Gorica)

Če je Perla najboljša igralnica v Evropi, je jasno, da morajo imeti tudi primerno restavracijo. Calypso gostom najraje ponudi ribji scenosled, ki stane okoli 40 evrov. Uigrana ekipa natakarjev ponuja šampanjec na kozarec, predvsem briška in vipavska vina (nekaj je tudi Francije in Italije), pa žganice in za ljubitelje tudi cigare.

Hotel Skipass (Kranjska Gora)

Hotel Skipass kljub nekaterim spremembam v kuhinji nadaljuje v solidnem ritmu degustacij z okusi treh dežel. Kosilo s štirimi jedmi stane 29 evrov, drugače pa zvečer pripravijo ustvarjalni, a konkreten meni s sedmimi jedmi za 49 evrov. Vinska ponudba temelji predvsem na slovenskih primorskih vinih.

Hotel Slon (Ljubljana)

Slon 1552, kot je ime hotelski restavraciji na Nazorjevi, je lokal, ki je širom mesta poznan po dostopnih kosilih, po drugi strani pa ima enega najboljših šankov v mestu, solidno vinsko karto (tudi s tujimi vini) in konkretne, ne preveč ustvarjalne, a razmeroma poceni večerje, ki temeljijo na slovenski tradiciji.  

Boutique Hotel Portorose (Portorož)

Boutique Hotel Portorose

Restavracija Roses je urejen lokal v novem oziroma prenovljenem portoroškem hotelu. Kuhajo enostavno, a premišljeno in z izbranimi sestavinami, poudarek je na testeninah in istrskih okusih. Na vinski karti so ob nekaterih tujih predvsem lokalna vina. Cene, kakšnih 35 evrov boste odšteli za večerjo, so za našo obalo več kot ugodne.

Hotel Maribor (Maribor)

Sicer prestižni hotel z razkošnimi sobami ima v pritličju prijetno gostilno z enakim imenom, kjer kuhajo klasične slovenske (štajerske) jedi. Poplaknete jih lahko s hišnim pivom ali ne predragimi vini, še posebej orjaška je karta viskijev. Cene? Kosila so po 12, polovica ocvrtega piščanca deset evrov.

Hotel Triglav (Bled)

Restavracija 1906 je prava hotelska restavracija z enim najlepših razgledov v Sloveniji. Poleti terasa, pozimi jedilnica z velikimi okni. Večerja s štirimi poudarjeno avtorskimi hodi stane okoli 40 evrov. Vinska karta je široka, imajo celo lastno vinsko klet.

Vander Urbani Resort (Ljubljana)

Vander je postal ljubljanska klasika, kjer je vedno mogoče dobro jesti, čeprav včasih poka od turistov in čeprav so zožili krog jedi. Kosila s tremi jedmi so po 12 evrov, večerje pa kakšnih 40 evrov. Vinska karta je soliden izbor naših in tujih vin, imajo tudi nekaj craft piv.

Hotel Toplice (Bled)

Julijana je razkošna, a utrujena restavracija na eni najlepših slovenskih lokacij, na obali našega najbolj slikovitega jezera. Jedi so tako kot restavracija razkošne, včasih celo preveč, sestavine so prestižne, cene pa visoke. In podobno je z vinsko karto, na kateri so zastopane pomembne vinske pokrajine sveta in vsa bistvena slovenska vina.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Top 10 najboljših picerij v Ljubljani

Top gostilne v Istri, če bi radi jedli tartufe