Loading...

Barbarella: favoritinja ljubljanskih veganov

V času, ki si ga organiziramo drugače kot nekoč, so vsaj v prestolnici dostavo na dom bistveno povečali različni veganski lokali. Publika najbolj hvali Barbarello.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Lokal, ki ima svoji oporišči na ljubljanski tržnici in na Slovenski cesti, že nekaj let pravoverno ponuja zgolj vegansko hrano in pijačo. Za kosila na tržnici je recimo zadnje leto veljalo, da so razmeroma draga (kot večina veganske ponudbe pri nas) in da je poleti na majhnem vrtu pravzaprav zelo težko dobiti prosto mizo. Nekajkrat nam je uspelo, običajno smo naročili juho in solatni krožnik, včasih pito, te veljajo za še posebno okusne, ali skledo zelenjave, sadja in oreškov, ki jih zabelijo z različnimi prelivi. Sladic pri Barbarelli do zdaj nismo jedli, čeprav so jih priporočali, ob toplih dnevih se bolj prileže kak ledeni čaj ali smuti, a imajo tudi tovrstni napitki svojo ceno.

“Kurkuma shot” in smuti Vitamin C

Naj nadaljujemo s cenami: ko smo pred nekaj dnevi prek Wolta naročili pojedino pri Barbarelli, so bile cene razmeroma umirjene. Če bi naročili dve jedi, kar je, kot se izkaže, za ena lačna usta več kot dovolj, bi zapravili kakšnih 12, največ 15 evrov, nič kaj več kot za pice, ki smo jih jedli prejšnji teden. Smutiji in sokovi so nekoliko dražji, a noben od njih ni zgolj obarvana voda, kar pogosto vidimo v naših lokalih. In še nekaj, preden začnemo s hrano: pri Barbarelli so embalažo, v kateri dostavijo hrano, res izpilili in funkcionira odlično, več je papirja kot plastike (tudi slamice za smutije so kartonaste), z vseh krožnikov oziroma skled pa lahko tudi dejansko jeste in vam hrane ni treba prelagati na krožnik.

Iz Barbarelle so okoli petih popoldan pribrzeli ekspresno. Menda zato, ker imajo največjo gnečo že opoldan. To pomeni, da so bile tople jedi res tople, predvsem juha (4 evre), s katero smo začeli obed. Cvetačno-kokosova z veliko rezino kamutovega kruha, ki smo jo, da bi bil užitek večji, iz kartonastega kozarca zvito prelili na krožnik. Gre za zelo gosto in zelo kremno juho, ki se z omenjenim pecivom dobesedno rima, si pa lahko predstavljamo, da bi marsikateri jedec starega kova želel malce bolj slano.

Cvetačno-kokosova juha

Porcije pri Barbarelli so velike in hitro smo videli, da so tri jedi in smuti na osebo prevelik zalogaj celo za naša nikoli sita usta. Obilna in nasitna je bila denimo tudi solata, bolj solatna skleda. Izbrali smo proteinsko (8 evrov), ki jo sestavljajo fižol, čičerika, zelena solata, brokoli, avokado, češnjevec, kvinoja in bučna semena, na te pa si sami odmerite preliv, ki je po videzu in okusu blizu jogurtovemu, a je seveda veganski. In takšna solata ob razmeroma visoki ceni lahko brez težav funkcionira kot glavna jed.

Glavne jedi pri Barbarelli dnevno menjujejo, mi smo naleteli na kari s čičeriko, cvetačo in korenjem, ki ga podpira resen odmerek riža. Devet evrov za povsem solidno in spet zelo nasitno jed – tak kari lahko pomeni celo kosilo, če mu dodate še solato, pa boste siti vsaj do večerje, če ne do zajtrka. A mi se nismo dali, zagrizli smo še v eno od tradicionalnih slanih pit, po katerih je Barbarella znana. Tokrat so jo pripravili z bučkami in vegansko mocarelo ter ji priložili mešano listnato solato, kombinacija pa se je izkazala za najboljše, kar smo v petek dobili na mizo. Za 6,5 evra.

Pita z bučkami in vegansko mocarelo

Pa sladice? Odločili smo se za soliden bananin kruh (2,5 evra) in vegansko kremno rezino (5 evrov), pripravljeno iz listnatega testa, vanilje, bioloških indijskih oreščkov, svilnatega tofuja, ruma in sojine smetane. Seveda ni bila kot tista z Bleda, je bila pa vsaj tako velika, če ne večja.

Iz Barbarelle vam domov dostavijo tudi svoje izdelke, kot so arašidovo maslo, piškoti in energijske ploščice, mi pa smo si vzeli “kurkuma shot”, ki ob kurkumi vsebuje tudi veliko ingverja in limone in je, čeprav brez alkohola, takšen šok, da je idealen nadomestek za žganice. En štamprle kurkume, bi lahko rekli. Na drugi strani je bil za odtenek nežnejši, a vseeno učinkovit smuti s prepričljivim imenom vitamin C (pomaranča, korenček, mango, ingver in goji jagode) za 5,5 evra, ki je bil na koncu prav tako nasiten, da bi lahko nastopal samostojno.

Povzetek

Popularen ljubljanski veganski bistro se je preselil tudi med spletne dostavljavce hrane in zdaj lahko naročite praktično vse, kar so ponujali na Slovenski cesti in na tržnici. Najboljše so slane pite, vse jedi pa so zelo bogate in nasitne – dve zadostujeta še tako lačnemu naročniku. Imajo sokove in podobne sadno-zelenjavne pijače, alkohola ni.

Ocena: 4/5