Loading...

Isteničeva penina No.1 je postala vino leta

V letu visokega jubileja legende slovenskega peničarstva Janeza Isteniča so v tej znani bizeljski kleti začeli stoletno prenovo vinogradov. Njihov nov izziv so nefiltrirane penine naravne fermentacije.

V znani peničarski kleti Istenič na Bizeljskem so pred dnevi prejeli dobre novice z Nizozemske, kjer je njihova penina No.1 na mednarodnem tekmovanju Proefschrift Wijnconcours prejela prestižno nagrado vino leta v kategoriji od 15 do 20 evrov. Gre za zelo zahtevno kategorijo, poudarjajo, saj v njej tekmuje največ prijavljenih penin.

“Na to smo posebej ponosni, saj je ta penina zaradi avtohtone sorte rumeni plavec nekako najbolj naša, slovenska,” je povedal Miha Istenič.

Miha in Janez Istenič; foto: Aleš Fevžer

Njihova penina Rare pa je na Nizozemskem prejela nominacijo za vino leta v kategoriji do 20 evrov. “S penino Rare stopamo po novi poti, saj smo ustvarili prvo peneče vino na svetu s štirimi fermentacijami. Zanjo najprej deset dni maceriramo grozdje sorte chardonnay, ki mu nato dodamo avtohtono sorto rumeni plavec in pustimo, da skupaj prevre.  Sledi malolaktična fermentacija v sodih in na koncu še fermentacija v steklenici,” je še pojasnil Miha Istenič. Prve steklenice penine Rare so napolnili marca lani, grozdje za Rare pa je zorelo leta 2018, ko so pridelali enega najboljših letnikov v zadnjem desetletju.

Istenič je še povedal, da so letos začeli tudi s tako imenovano stoletno prenovo tehnologije v vinogradih in v proizvodnji ter se z razvojem nefiltriranih penin brez žvepla podali novim izzivom naproti.

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

Te dni pa se seveda pripravljajo na za peničarje tradicionalno najbolj živahen del leta in na 80. rojstni dan še vedno aktivne legende slovenskega peničarstva Janeza Isteniča, ki je leta 1968 kot prvi zasebni peničar pričel s pridelavo penin po klasični metodi.