Loading...

Brezmesno v 2022

Prehranjevanje, ki temelji na rastlinski osnovi, je sicer nekaj vsakdanjega, da pa bi katera izmed najbolj slavnih restavracij na svetu iz jedilnika umaknila vse, kar diši in ima okus po mesu, je pa v kulinaričnem svetu precej nenavadno. A očitno se bodo morali sodobni jedci na to navaditi.

Letos sta odmevala dva prestopa iz sveta mesa v svet rastlin. Prvi je to že maja storil slavnega švicarski kuharski mojster Daniel Humm, ki skrbi za ustroj newyorške restavracije Eleven Madison Park. Njegova restavracija na Manhattanu ima tri Michelinove zvezdice že dobro desetletje, leta 2017 pa so jo razglasili celo za najboljšo restavracijo na svetu.

Po ponovnem odprtju po koronakrizi je Humm presenetil svoje jedce s tem, da je iz restavracije popolnoma umaknil vse sestavine živalskega izvora in Eleven Madison Park razglasil za popolnoma vegansko restavracijo.

Ribje-zelenjavni Geranium

Malce manj radikalno potezo je konec leta storil tudi Rasmus Kofoed, ki skrbi za ustroj in slavo restavracije Geranium v Koebenhavnu.

V prav tako s tremi Michelinovimi zvezdicami okiteni restavraciji, ki se je letos znašla na drugem mestu lestvice najboljših restavracij na svetu, takoj za Nomo, so svečano najavili, da se poslavljajo od živali na krožnikih. No, razen rib, školjk in še nekaj drugih morskih prebivalcev, ki bodo še vedno del kreativnega jedilnika.

“Koncept moje kuhinje v Geraniumu je od nekdaj temeljil na zelenjavi in sadju ter ribah in školjkah kot zvezdah krožnikov, meso v majhnih količinah je bilo največkrat le spremljava zelenjavi in morskim dobrotam. Nov, brezmesni jedilnik pa predstavlja to, kar sem in kakšen odnos imam do sveta kot kuharski mojster in kot človek. Sam namreč doma že pet let nisem pojedel niti koščka mesa, zato je nov jedilnik logično in povsem naravno nadaljevanje,” je na Instagramu ob predstavitvi brezmesnega koncepta razložil Kofoed.

Bo pa, kot je napovedal, obdržal stari cenik, ki za 22 jedi ob vseh pozdravčkih in odzdravčkih znaša 375 evrov, s tem, da bodo živali na štirih nogah še v večji meri zamenjali morski živelj in rastline iz ekološke ter biodinamične pridelave.

Foto: Unsplash, Instagram