Loading...

Nič več šampanjca: nova uradna pijača formule 1 je Ferrari

Formuli 1 se v novi sezoni obeta vinski preobrat: vozniki se bodo odslej na zmagovalnem odru škropili s penečim vinom iz Italije – v svet dirkanja je vstopila slavna vinska hiša Ferrari.

Velja poudariti, da italijanski mehurčki niso ravno pogost običaj v zgodovini tega tekmovanja. Razen redkih izjem se je vedno proslavljalo z priznanimi šampanjci, kot so Moët & Chandon, Mumm, zadnja leta pa s Carbonom iz šampanjske hiše Devavry.

Giulio Ferrari, ustanovitelj slovite hiše penečih vin iz Trenta, pa tudi družina Lunelli, ki to vinsko podjetje vodi od leta 1952, medtem kljub imenu s hitrimi rdečimi avtomobili niso imeli prav nobene zveze. Je pa ob tem treba omeniti, da je Enzo Ferrari menda rad pil peneča vina Ferrari, čeprav ni bil v nikakršnem sorodu z Giuliem.

cof

Danes za najbolj slavna in zaprisežena ljubitelja penečih ferrarijev veljata Sophia Loren in Roger Moore, pet milijonov steklenic na leto pa Ferrari uvršča med deset največjih pridelovalcev penečega vina na svetu.

V vinski selekciji imajo enajst različnih penečih vin, najprestižnejše med njimi nosi ime ustanovitelja Giulia Ferrarija, vse pa so pridelane po tradicionalni metodi iz grozdja sort charrdonay in modri pinot iz najboljših vinogradov okoli Trenta.

cof

Vinska hiša Ferrari je bila kar trikrat izbrana za najboljšega proizvajalca mehurčkov na svetu na svetovnem prvenstvu penečih vin “The Champagne and Sparkling Wine World Championships”, ki velja za najpomembnejše tekmovanju vin posvečenim penečemu prestižu.