Loading...

V ljubljanski džin zamešali slovenski med – in zmagali

Ljubljanska destilarna Broken Bones je za svoj novi džin prejela tri odličja, med drugim za najboljšega na svetu.

“Ko smo se lani znašli v zaprtju zaradi prvega vala korone, smo se odločili, da je to izvrstna priložnost, da zaokrožimo razvoj našega četrtega gina – Broken Bones Old Tom Gina,” so zgodbo o svojih najnovejših uspehih začeli v ljubljanski destilarni Broken Bones.

Več o destilarni Broken Bones izveste tukaj.

Svoj novi džin – več o “Old Tom” džinih v nadaljevanju – so do zdaj prijavili na tri tekmovanja in na vseh treh poželi izjemne uspehe. Na lanskem slovenskem festivalu Gin Brin so odnesli zlato priznanje, na The Spirits Business Awards 2020 je bil to edini Old Tom džin z zlatim priznanjem, na najnovejših The World Gin Awards 2021 pa so ga razglasili za najboljši Old Tom džin na svetu.

Kaj je “Old Tom” džin?

Izvor te vrste džina sega v 18. stoletje v Veliko Britanijo, kjer so ga, običajno zato, da bi prikrili res slab gin, sladkali, so pojasnili v destilarni Broken Bones. “Glede izvora imena zgodbe niso poenotene – najpogosteje se navajata dve različici, in sicer naj bi ime dobil po ‘starem Tomu’, ki je delal v destilarni Hodge’s, ali pa po starem mačjem samcu (old tomcat), ki je bil narisan v izložbi Puss&Mew trgovine, ki je prodajala džin,” so še povedali.

“Za našo destilarno je bil razvoj Old Tom džina kar velik zalogaj,” so poudarili v Broken Bones, “sladke pijače nam niso blizu, poleg tega smo želeli spet narediti nekaj drugačnega, to pa je zahtevalo svoj čas.”

Ker recepture vseh njihovih džinov vsebujejo posušene lipove cvetove, je bilo logično nadaljevanje, da svoj London Dry džin zasladijo s slovenskim lipovim medom, za piko na i pa so mu dodali še kanček limone.

“Izvedba je bila zelo zahtevna,” so povedali, “vendar je končni rezultat  – Broken Bones Old Tom Gin – vreden truda. Je izjemen, intenzivno sveže in cvetlično aromatičen gin, ki prepriča kot samostojna pijača ali pa del katerega koli koktejla.”