Loading...

Vinski premik leta: klet Jermann pod okrilje družine Antinori

Italijanski vinski gigant Antinori je odkupil večinski delež podjetja in kleti Jermann iz Collia, najslavnejše vinske hiše na italijanski strani Brd.

Jermannovi izvirajo iz Gradiščanskega v Avstriji, od koder so se kasneje preselili v Biljano v Goriških brdih, nato pa na drugo stran meje v vas Villanova di Farra, kjer je tudi ena izmed dveh družinskih kleti. Obdelujejo 200 hektarjev kmetijskih površin, od tega 160 hektarjev vinogradov na italijanski strani Brd, en vinograd pa imajo tudi na slovenski strani.

Najljubše Madonnino vino

Vinska hiša Jermann je ena najbolj prepoznavnih vinskih kleti v vsej Italiji, ki pa svoje prepoznavnosti ni zgradila na sortnih avtohtonih vinih, kot so rebula, tokaj in malvazija, temveč na zvrsti.

Njihovo najbolj prepoznavno in svetovno znano vino je namreč Vintage Tunina, zvrst, v kateri so združeni chardonnay, sauvignon, malvazija, rebula in pikolit, svetovno slavo pa si je spisalo v trenutku, ko je Madonna izjavila, da je to njeno najljubše vino. No, tudi George Clooney, ki se je poročil v Italiji, si je zaželel, da se na poroki pije Jermannov sivi pinot.

Antinori širi imperij

“Sodelovanje z Antinorijem predstavlja nov začetek za naše podjetje,” je za spletno revijo WineNews povedal glava družine in prvi mož kleti Silvio Jermann ter poudaril, da bodo po zaslugi tega sodelovanja kos novim časom, obenem pa bodo še naprej ohranjali družinsko dediščino. Nedvomno. Ne nazadnje aristokratska družina Antinori obdeluje trte in prideluje vino že od leta 1385 oziroma 26 generacij.

Njihovo najbolj znano posestvo je Tignanello v Toskani, s katerega prihaja tudi eno njihovih najbolj znanih vin – jasno, Tignanello. To je na trg prišlo leta 1970 in velja za prvo sodobno vino iz Chiantija ter enega prvih t. i. supertoskancev.

Posestvo Jermann se bo v portfelju Antinorijev pridružilo vrsti kleti, ki so ob Toskani in Umbriji tudi denimo v kalifornijski dolini Napa, pa v Čilu, na Malti, v Romuniji in na Madžarskem.. Ob tem je predsednik družbe Piero Antinori za Wine Spectator povedal, da je vesel, da bodo s Silviom Jermannom, s katerim sta dolgoletna prijatelja, sodelovali tudi na področju belih vin, ker je bila njegova družina v preteklosti vezana predvsem na rdeča vina.