Loading...

Odprli steklenico Petrusa, ki je leto dni lebdela v vesolju. Kakšno je bilo vino?

Peščica vinskih strokovnjakov se je zbrala na pokušini enega najprestižnejših vin na svetu, ki je leto dni prebilo v orbiti okoli Zemlje.

Sredi januarja se je na plovilu podjetja SpaceX na Zemljo vrnilo več sadik trte in steklenic vina, ki so dobro leto dni prebile na Mednarodni vesoljski postaji.

Znanstveniki so želeli s tem eksperimentom ugotoviti, kako breztežnost vpliva na trto pa tudi na ustekleničeno vino, prav v ta namen pa je skupina vinskih poznavalcev v Bordeauxu pred kratkim odprla eno od vesoljskih steklenic.

Šlo je za merlot letnika 2000 iz slovite bordojske kleti Petrus, eno najprestižnejših vin na svetu, za katerega je treba odšteti tudi prek pet tisoč evrov.

Steklenica, ki je leto dni prebila v vesolju, je seveda neprecenljiva, tistih nekaj srečnežev, ki so lahko poskusili njeno vsebino, pa so razkrili, kakšno se jim je zdelo vino.

Vzporedno so na slepi degustaciji poskusili dva Petrusa letnika 2000 – steklenico, ki je bila v vesolju, in steklenico, ki je ostala na trdnih Zemljinih tleh in pod vplivom gravitacije.

“Razlikovala sta se tako v barvi in aromi kot okusu,” je za CNN povedala vinska poznavalka in novinarka Jane Anson.

“Vino, ki je bilo v vesolju, se je zdelo nekoliko starejše, bolj razvito kot tisto, ki je ostalo na Zemlji,” je pojasnila in dodala, da so bili tanini v vinu, ki je lebdelo v vesolju, mehkejši. Ocenila je, da je bivanje v vesolju vinu dodalo kakšni dve ali tri leta zorenja.

“Lahko bi rekla, da je vino, ki je bilo v vesolju, nekoliko bolj pripravljeno za pitje, je bolj zrelo in odprto,” je dejala.

Skupno so v vesolje izstrelili 12 steklenic Petrusa, preostalih 11 je za zdaj še nepopitih in čakajo na dodatne analize.

Foto: Space Cargo Unlimited/Mission WISE