Loading...

Restavracija Saraj: ljubljanska Baščaršija

V nekdanji realnosti je imela bosanska oziroma sarajevska gostilna na Bohoričevi v Ljubljani še nekaj konkurence, v koronski krizi pa na dom dostavljajo veliko pestrejšo hrano kot drugi “balkanski” gostinci.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Ko se je Saraj pred leti pripravljal na odprtje, so želeli lastniki svojim prostorom dodati še nekaj avtentičnosti. Najeli so oblikovalce, ki so jedilnice preuredili v sarajevsko gostilno, predvsem pa so dobili Nihada Mameledžijo, sarajevskega televizijskega kuharja, ki je v začetku pomagal z originalnimi recepti. Z njim so pridobili predvsem pri raznolikosti ponudbe, saj bosanska hrana še zdaleč ne pomeni le mesa z žara. Po drugi strani imajo sami tudi pekarno, v kateri se pečejo izvrstne pite.

Naša ekipa je po tem, ko so Saraj v začetku leta prenavljali, komaj čakala predvsem njihove jedi na žlico in ko smo pred kratkim končno prišli na svoj račun, smo bili zelo zadovoljni. Hrana je na naš naslov prišla topla, celo vroča, o količini pa niti ne gre govoriti. Pite iz Saraja, ki so uradno za eno osebo, so v praksi celo bolj za štiri kot za dve osebi.

Pita s sirom

Kot smo že omenili, ima Saraj verjetno najbolj raznolik jedilnik med ponudniki balkanske hrane v glavnem mestu, čeprav je očitno, da je ponudba hrane na dom nekoliko ožja. Tako na jedilnem listu za dostavo nismo našli sladic, manjka kakšna čorba in del pit.

A pojdimo k tistemu, kar je mogoče dobiti. Velikanska sirova pita je tipična predstavnica svoje vrste, a je veliko manj mastna kot njeni nasprotniki v prodajalnah s hitro balkansko prehrano. Manj znan, a še okusnejši je pisan burek – pita z mesom in krompirjem. V obeh primerih gre za jedi, ki lahko nasitita vojsko ali pa vsaj družino, samo nekaj jogurta ali kakšno solato postavite zraven. Jasno je, da so pite pri Saraju paradna jed, za bolj izbirčne imajo tudi špinačno, zeljno, porovo in bučkino, vse pa stanejo nekaj več kot pet evrov.

Sarme, pisani burek in pečena paprika

Nas pa so vendarle najbolj zanimale enolončnice ali čorbe, če hočete. Recimo sarma, ki jo prodajajo v kategoriji dnevnih jedi. Recept zapoveduje zelo kislo jed, bolj kot je običaj pri slovenskih različicah.

Še bolj po našem okusu je bil bosanski lonec, obilna enolončnica, v katero ob mesu (brez svinjine, seveda) narežejo korenje, stročji fižol, zelje, papriko, kolerabo… Še ena jed, ki zadostuje za veliko več kot eno osebo, je pa po drugi strani treba zanjo odšteti konkretnih deset evrov.

Bosanski lonec

Pekarniško ozadje Saraja razkriva tudi dejstvo, da ob hrani prinesejo kakšne pol kile svojega kruha, ki se lahko poveže z vsem, kar ponujajo kuhanega ali pečenega. Tudi s prebrancem, ki je močno zapečen na vrhu pospremil mesne jedi: ene najboljših čevapčičev na terenu (osem evrov), uštipke, ražnjiče, sarajevski klobasici in nepretresljiva piščančja zrezka.

Vsaj tako dobro kot čevapčiči se je obnesla pleskavica s sirom (deset evrov). Pri solatah pa naj priporočimo pečeno papriko, v eni porciji so tri velike paprike in obilica česna.

“Špikana” pleskavica

Lahko bi rekli, da smo Sarajevo dostavno ponudbo kar temeljito pregledali. Izpustili smo le dolme, ker jih je tisti dan že zmanjkalo, pa nekaj solat in prilog ter ocvrtega piščanca, ki nas ni preveč zanimal.

Če potegnemo črto, je bila vsa hrana res okusna, porcije velike, ponudba pa lahko tekmuje z vsemi balkanskimi ponudniki v Ljubljani in okolici. Ko bo čas dozorel in se bodo ukrepi zrahljali, se bo gotovo izplačalo pokusiti še ostalo, s kozarcem blatine iz Čitluka, ki je ob dostavi, podobno kot skoraj pri vseh ponudnikih, izostal.

Povzetek

Za mnoge najboljša balkanska kuhinja v Ljubljani, ki išče svoj prostor pod soncem predvsem s sarajevskim pogledom na prehrano. Imajo pa ne samo tradicionalne mesnine, ampak tudi veliko enolončnic, pit in solat, kar jasno pripomore k raznolikosti ponudbe.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Restavracija Saraj

Bohoričeva ulica 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 234 04 22