Loading...

Tokyo Piknik: najboljši v Stari Ljubljani so ostali

Območje Stare Ljubljane je v času turističnega buma gostilo mnogo neokusnih lokalov. Vsaj za nekaj časa je to korona popravila in očitno so se obdržali le najboljši. Tudi tokijski piknik.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Če ne prej, so se v času krize kot največji poznavalci posla (in kuhinje) izkazali mojstri iz ljubljanske mini verige Sushimama – Tokyo Piknik, ki imajo v samem centru prestolnice tri oziroma štiri restavracije, ki ob azijskih okusih ponujajo še moderne pice, slaščice, naravne sladolede in še kaj.

Če se nam je zdela v mirnodobskem času restavracija Tokyo Piknik, ki domuje med generičnimi in dolgočasnimi kafiči, zgolj še en nepotreben okrasek Stare Ljubljane, se je v času dostave potrdilo, da ima njihov pogled na japonsko kuhinjo, kar zadeva dostavo, nekaj velikih prednosti. Pa ne samo zato, ker njihove jedi enako dobro funkcionirajo za šankom, na poti ali za mizo, ampak zato, ker delujejo sveže, raznovrstno in ne preveč nasitno. V nasprotju s Sushimamo imajo pri Tokyo Pikniku glavno vlogo rezanci – tako v juhah ramen kot praženi (ramen and noodles, kot piše v podnaslovu restavracije).

Tonkotsu ramen

Toda ali ni najtežje prevažati juh? Niti ne, če se tega lotiš pametno. Tokyo Piknik denimo dostavi dve ločeni embalaži, v eni je tekočina, torej juha, v drugi vse, kar sodi vanjo. Juho pogrejete, prelijete po sestavinah in uživate. In takšnih ramenov je naša rahlo razširjena družba pokusila kar nekaj – od veganskega do svinjskega (tonkotsu) in ekstra pekočega (tan tan men).

Užitek je nepopisen, enak kot na sami lokaciji, okusi so polni, vsak ramen zase je nekaj posebnega. Le cene teh azijskih juh so kar zabeljene, okoli deset evrov, po drugi strani pa je res, da delujejo kot poln obrok. Lahko pa naročite edamame in ga grizljate za pet evrov.

Pekoči tan tan men ramen

Drugo podobno močno poglavje tokijskega piknika so cmoki gyoza, enostavnejši za prevoz in praktično pol cenejši kot ramen. V porciji jih je šest, lahko so s svinjino, piščancem ali zelenjavni, lahko pa vzamete tudi kombinacijo. Naša družba je pokusila pol ducata zelenjavnih in pol ducata svinjskih ter si obliznila palčke tudi ob kančku omake, ki ima osnovo v sojini omaki.

Mesne in zelenjavne gyoze

Najtežje jedi v ponudbi so riževe sklede. Morda je izraz težke premočan, morda bi lahko rekli najbolj bogate. Izvrstno skuhan riž obogatijo z dashijem, čebulo, kuhanim jajcem, mlado čebulo, sojino omako, sezamom in… odvisno od okusa, v enem primeru smo si naročili govedino angus, v drugem z nekaj cenejšim, a enako zanimivim piščancem. In, mimogrede, za nekatere je ramen premalo za kosilo. Riževa skleda (okoli deset evrov), ki pride na naslov topla, zadošča za kosilo ene ne preveč lačne osebe.

Riževa skleda z angus govedino …
… in z ocvrtim piščancem

Pa praženi rezanci? Možnosti sta dve, yakiudon (z rezanci udon) in yakisoba (s kitajskimi rezanci), različic pa je nato ogromno – lahko so samo z zelenjavo ali pa z dodatkom svinjske potrebušine, piščanca, kozic, govedine black angus… Prav vsi, ki smo jih pokusili, so bili izvrstni, polnih in globokih okusov, obenem pa ne preveč težki.

Praženi rezanci s piščancem

Tokyo Piknik dostavlja tudi sladice, a iz sosednjega sestrskega lokala Fetiche Patisserie, ki tako v živo kot na spletnih straneh ponuja serijo različnih tortic. Naše žrtve so postale tarte au citron (limonina tortica z izvrstno kremo), matcha tortica, fujiyama (čokoladno-kavno-alkoholno-lešnikova tortica) in, jasno, eden najboljših sladoledov na trgu: pistacijev, bojda veganski. Dobro je vedeti: sladolede dostavljajo tako v manjših porcijskih lončkih kot večjih družinskih banjicah. Če imate raje majhne radosti, pa je mogoče dobiti tudi makrone.

Tokyo Piknik je torej po mnenju našega omizja ena najboljših rešitev za prebroditev koronazapora. Bolj bi prijal za kosilo kot za pozno večerjo, še bolj bi zraven prijala kozarec vina in vonj po svobodi. Upamo, da bomo naslednjič že jedli in pili zunaj pisarn in stanovanj.

Povzetek

Japonska ulična kuhinja, specializirana za ramen, cmoke in pražene rezance. Jedi dobro prenašajo transport in so odličnih ter raznovrstnih okusov. Za sladkosnede deluje navezava s slaščičarno, ki prispeva več kot ducat tortic in za mnoge najboljši sladoled v mestu.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€



Tokyo Piknik

Cankarjevo nabrežje, 1000 Ljubljana

Telefon: 030 608 808